2. Septembra 2023.

“Figaro”: Ukrajinski dobrovoljci sve više bježe sa fronta u inostranstvo

Mnogi od njih su uspeli da pobegnu iz zemlje koristeći mreže korupcije koje deluju u njihovoj državi

Mnogi Ukrajinci, koji su na početku sukoba otišli na front kao dobrovoljci, dezertirali su čim su se suočili sa stvarnošću, a mnogi od njih su uspeli da pobegnu iz zemlje koristeći mreže korupcije koje su stvorene u ovoj državi, piše list “Figaro”.

“Nekada sam sebe smatrao superherojem, ali kada vidite vojne operacije u stvarnosti, shvatite da nemate šta tamo da radite”, priznao je francuskim novinarima ukrajinski vojni obveznik Ivan Iščenko koji je dezertirao prošle godine.  

Iščenko je dao ogroman mito, tačnije, platio je 5.000 dolara kako bi ga vozilo vlade dovezlo do šume nedaleko od Mađarske, gde je prešao granicu kroz rupu u ogradi.

Kako navodi “Figaro”, usled vojnih dejstava Ukrajinci starosti od 18 do 60 godina nemaju pravo da napuste teritoriju zemlje bez specijalne dozvole. Dezerterima preti kazna zatvora do 12 godina, a oni koji odbiju da služe suočavaju se sa kaznom do pet godina zatvora.

Ipak, prema rečima predsednika granične službe Ukrajine Andreja Demčenka, od početka sukoba zadržano je 13.600 ljudi koji su pokušali ilegalno da napuste zemlju. Osim toga, oko 6.100 je uhvaćeno sa lažnim dokumentima.

Uprkos tome što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski krajem avgusta zvanično govorio protiv korupcije u vojnim odsecima, što je okarakterisao kao “veleizdaju”, takvi mehanizmi u zemlji nisu novitet s obzirom na to da je korupcija decenijama harala Ukrajinom, ističe list.

Kako se navodi, muškarci koji su pobegli od vojnih dejstava, u inostranstvu se suočavaju sa osudama Ukrajinki čiji se muževi bore na frontu. Oni se pravdaju da moraju da se brinu o porodici.

“Znam da moram da štitim svoju zemlju, ali istovremeno sam potreban svojoj porodici i dužan sam da se brinem o njoj”, objašnjava svoj stav 38-godišnji rezervni oficir koji se krije u Poljskoj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare