26. Februara 2024.

Fico: Slovačka neće slati vojnike u Ukrajinu

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da Slovačka neće slati svoje vojnike na teritoriju Ukrajine.

“Slovačka će Ukrajini ponuditi mogućnost da obučava vojnike na našoj teritoriji, konkretno jedinice za razminiranje”, rekao je premijer poslije sjednice vlade uoči samita predstavnika EU i drugih zemalja NATO danas u Parizu.

On je dodao nekoliko članica NATO i EU razmatraju slanje vojnika u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi.

”Ne mogu da kažem u koje svrhe i šta treba da rade tamo”, rekao je on.

U Parizu će, biti reči o ”novom kvalitetu, novom obimu podrške Ukrajini u narednom periodu” istakao je Fico i dodao da želi da otvori temu mirovnog plana.

“Teze pregovora svedoče o tome da stvari u Ukrajini idu daleko od očekivanog. Kako je moguće da imamo ratni plan, a nemamo mirovni?”, rekao je premijer, prenosi slovački dnevnik Standard.

Sa odlukom da se slovačke trupe ne šalju u Ukrajinu saglasile su se preostale dve koalicione stranke Glas i Slovačka nacionalna stranka (SNS).

Lider Glasa Peter Pelegrini  je ocijenio da će, ako evropske zemlje pošalju trupe u Ukrajinu, to eskalirati situaciju, ocijenivši da je greška što se u agendi konferencije u Parizu ne pominje početak mirovnih pregovora.

Takođe je podvukao da države mogu poslati vojnu tehnologiju i vojnike u Ukrajinu “ne na osnovu mandata NATO, već na osnovu bilateralnih sporazuma između pojedinih država i ukrajinske vlade”.

Foto:AP

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare