8. Augusta 2023.

FIBA zavrzlama: Gordon igra za Bahame u „interesu košarke“

Iako FIBA jasno kaže da ako igrač u karijeri zaigra za nacionalni tim jedne zemlje, više ne postoji mogućnost da promeni reprezentaciju za koju igra, postoji način da se i to pravilo “zaobiđe”. Tako će Erik Gordon igrati ovog leta za nacionalni tim Bahama.

FIBA je već poznata po tome što pravi razne zavrzlame u reprezentativnoj košarci. Samo dozvoljavanje da se naturalizuju igrači je već dovoljno kontroverzno, a sada ispada da je moguće promeniti reprezentaciju iako je to protivno FIBA pravilima.

NBA veteran Erik Gordon će igrati za Bahame iako je 2010. bio reprezentativac Sjedinjenih Država na Svetskom prvenstvu u Turskoj. Po članu 22. unutrašnjih pravila FIBA nije moguće da on zaigra za neku drugu reprezentaciju, ali taj član može biti opovrgnut u slučaju da igrač dolazi u nacionalni tim čiji je programu u razvoju i koji je u „najboljem interesu košarke“.

Tako će Gordon, koji je inače rođen u Indijani, igrati za zemlju svoje majke koja je rođena na Bahamima. Bahami će na predkvalifikacionom turniru u Argentini imati paklen sastav jer osim Gordona dres ove zemlje oblače Deandre Ejton iz Finiks, Badi Hild iz Idnijane i Kai Džons iz Šarlota.

Sportklub.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare