8. Augusta 2023.

Fiat planira električni model zasnovan na Pandi za manje od 25 hiljada evra

Stellantis planira još jedno električno vozilo niskog cjenovnog nivoa zasnovano na modelu koji je već najavljen. Novi električni automobil, elegantan model baziran na Fiatu Panda za manje od 25.000 evra, trebalo bi da bude predstavljen u julu 2024. godine. Šef brenda Fiat Olivije Fransoa rekao je u intervjuu za Automotive News: „Postoji stvarna potreba za pristupačnijim električnim vozilima“.

Stellantis okuplja 14 brendova koji su prvenstveno privlačni kupcima u Evropi. Pored Fiata, ovo uključuje i druge poznate dobavljače putničkih automobila u segmentu zapremine kao što su Citroen, Peugeot i Opel. Prema navodima kompanije, početkom sledeće godine namerava da počne sa prodajom potpuno električnog gradskog automobila marke Citroen, koji košta ispod 25.000 evra. e-C3 se proizvodi u Slovačkoj kako bi se smanjili troškovi.

Sa modelom 500e, Fiat već ima u ponudi mali električni automobil koji se dobro prodaje. Ipak, za automobil sa malom baterijom i dometom od samo 190 kilometara treba platiti najmanje 30.240 evra. Novi uvodni električni automobili iz Stellantisa ne samo da bi trebalo da koštaju manje, već i da nude veći domet. Međutim, nema konkretnih detalja o tehnologiji.

Za novu električnu Pandu, „veoma je verovatno da će biti sinergije“ sa platformom novog Citroena e-C3, objasnio je Fransoa. Konceptni automobil Centoventi predstavljen 2019. mogao bi dati uvid u dizajn.

Prema izveštajima, e-C3 koji planira Citroen nije potpuno nov razvoj. Mali automobil na električni pogon dostupan je u Indiji i Južnoj Americi od početka godine. Iz ovoga je izvedena evropska varijanta. Osnova za e-C3 nije platforma STLA matične kompanije Stellantis, koju, na primer, koristi novi Jeep Avenger. Umesto toga, koristi se nova varijanta „platforme pametnih automobila” koja je razvijena za tržišta u razvoju kao što su Afrika i Indija.

Indijska verzija e-C3 oslanja se na električni motor na prednjoj osovini sa 42 kW (57 KS) i 143 Nm. Maksimalna brzina je 107 km/h, a od 0 do 60 km/h ubrzava za 6,8 sekundi. Sa litijum-jonskom baterijom od 29,2 kWh, moguće je do 320 kilometara po punjenju prema indijskom standardu. Za punjenje se koristi ugrađeni punjač od 3,3 kW. U Indiji, e-C3 je dostupan po ceni od oko 12.800 evra.

Za kraj, da postavimo pitanje da li će možda ovaj model da se proizvodi u Kragujevcu?!

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare