10. Oktobra 2023.

FIA se oglasila: Biće promjena zbog uslova u Kataru

Svetska automobilska federacija (FIA) oglasila se povodom ekstremnih uslova na trci za VN Katara.

Trka na stazi Lusail vožena je po paklenoj vrućini i mnogi vozači su morali da zatraže medicinsku pomoć.

Ruki Vilijamsa Logan Sardžent je morao da odustane, Esteban Okon je zatražio intervenciju lekara, a Lens Strol je rekao da se nekoliko puta onesvestio.

I svetski šampion Maks Ferstapen je rekao da nije dobro da se vozi u tim uslovima i apelovao je da se trka pomeri za kasniji datumbu kalendaru od naredne godine.

Sve to je uslovilo da se oglasio i rukovodeća organizacija.

FIA sa velikom zabrinutošću primećuje da su ekstremne temperature i vlažnost vazduha tokom trke Formule 1 za Veliku nagradu Katara uticale na zdravlje vozača. Vozači su elitni sportisti i od njih ne bi trebalo da se zahteva da se takmiče u takvim uslovima koji mogu da ugorze njihovo zdravlje ili bezbednost. Bezbedno upravljenje vozilom je u svakom momentu odgovornost takmičara, ali pošto u obzir moraju da se uzmu i ostali faktori, poput konfiguracije staze i infrastrukture i bezbednosnih zahteva samoh vozila, FIA će preduzeti odgovorne mere kako bi bili ustanovljeni prihvatljivi parametri u kojima se takmičenja održavaju.”

Zbog svega toga, FIA će započeti analizu sutuacije sa trke u Kataru kako bi došla do preporuka za buduće slične situacije kada se radi o ekstremnim vremenskim uslovima. Velika nagrada Katara zakazana je za kasniji period godine kada se očekuje da će temperature biti niže, ali FIA smatra da treba da preduzme konkretnu akciju kako bi se izbeglo ponavljenje ovakvog scenarija“.

Biće razmotren veći broj mera na sledećem sastanku zdravstvene komisije u Parizu. Mere bi mogle da uključuju smernice za takmičare, istraživanja o modifikacijama efikasnijeg protoka vazduha u kokpitu i preporuke za promene u kalendaru kako bi se sve uskladilo sa vremenskim uslovima. Istraživanja koja dolaze iz drugih takmičenja, poput kros-kantrija u ekstremnim klimatskim predelima biće istražena kako bi se eventualno primenila i ovde. FIA je posvećena saradnji sa tehničkom, bezbednosnim i medicinskim sektorima pod vođstvom predsednika i pratiće sve detalje ovog procesa“, poručeno je u saopštenju FIA.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare