Ferstapen očekuje neizvjesniju trku u Džedi - BIGportal.ba
Formula 1 Sport

Ferstapen očekuje neizvjesniju trku u Džedi

Vozač Red Bula Maks Verstapen očekuje da će rivali biti konkurentniji na sledećoj trci u Saudijskoj Arabiji.

Holanđanin je dominirao na otvaranju sezone 2023. protekle nedelje u Bahreinu.

Ferstapen je izgledao neprikosnoveno na stazi Sahir, nakon što je pobegao iz DRS dometa Šarla Leklera koji ga je pratio u Ferariju do kraja prvog kruga.

Uprkos tome što je njegov glavni rival u šampionatu 2022. počeo sa svežijim gumama, Ferstapen je razvukao svoje meke Pireli pneumatike krug duže od Leklera i uspeo da reši problem sa zaključavanjem zadnje osovine prilikom prebacivanja u nižu brzinu.

Kada se Monegašanin povukao zbog kvara Ferarijevog agregata u 39. krugu, Ferstapen je rutinski stigao do pobede sa skoro 12 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolehu Serhija Peresa, dok je treći na podijumu bio Fernando Alonso u Aston Martinu sa +26,6 sekundi.

Nakon što se vozač Mercedesa Džordž Rasel “kladio” da će Red Bul pobediti u svakoj trci ove sezone, Ferstapen je odbacio takvu mogućnost i umesto toga predviđa da ga čeka mnogo žešća trka u Saudijskoj Arabiji 19. marta.

“Saudijska Arabija je prilično drugačija staza od ove. Imate mnogo više pravaca, brzih krivina i mnogo manje degradacije. I mislim da smo ovde (Bahrein) bili posebno dobri u degradaciji. Dakle, očekujem u pogledu tempa trke da svi budu bliži u Džedi”,
 rekao je dvostruki uzastopni šampion.

RB19 je briljirao u Bahreinu delimično zbog svog superiornog ubrzanja iz krivina pri malim i srednjim brzinama, dok je Red Bul prošao daleko bolje od Ferarija kada je u pitanju upravljanje gumama na posebno abrazivnom asfaltu.

Ali mnogo “tečnija” ulična staza u Džedi i njena manja površina bi u teoriji trebalo da favorizuju prednost u maksimalnoj brzini koju uživa Ferarijev SF-23, faktor koji je omogućio Ferstapenu da pobedi na istom mestu prošle godine, kada su karakteristike dva rivalska bolida bile suprotne u odnosu na ovogodišnje.

“Džeda će sada biti sasvim drugačija. Naš automobil deluje prilično snažno u velikoj brzini, ali mislim da je Ferari prilično brz na pravcu, što je u Džedi, naravno, veoma lepo imati. Vreme će pokazati. Zaista je teško znati. Mi smo vozili ove bolide samo ovde u Bahreinu, tako da samo treba da sačekamo i vidimo. Naravno, pokušaćemo da stignemo tamo u najboljoj mogućoj formi, a onda ćemo tokom treninga saznati gde se tačno nalazimo”, dodao je Ferstapen.

Danas objavljeno

“All I need is suvo meso and rakija”

Zeljka

“Jokić ima većih briga od MVP trke”

Zeljka

“Pet setova sa Rafom i Novakom u Parizu? Previše za Alkarasa”

Zeljka

Ostavite komentar