Ferrari ostvario novi prodajni rekord, prošle godine isporučeno više od 13.200 automobila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ferrari ostvario novi prodajni rekord, prošle godine isporučeno više od 13.200 automobila

U najuspješnijoj godini u svojoj istoriji čuvena italijanska automobilska kompanija samo od prodaje automobila zaradila je 939 miliona eura.

U Maranellu imaju razlog za slavlje, jer su zvanični izvještaji pokazali da je Ferrari u 2022. godini prodao najviše automobila u svojoj višedecenijskoj istoriji i tako zabilježio rekordnu dobit.

Ferrari je prošle godine kupcima širom svijeta isporučio 13.221 automobila, što je za 2.066 primjeraka više od zvaničnih rezultata prodaje u 2021. godini u kojoj je isporučeno 11.155 “propetih konjića“, pa je Ferrari prošle godine (samo od povećane prodaje automobila) zaradio 939 miliona eura, 106 miliona više u odnosu na rezultat iz 2021. godine.

S porastom prodaje ukupna prošlogodišnja dobit Ferrarija koja se ostvaruje kroz servisiranje automobila, rezervne dijelove i mnogobrojne druge aktivnosti premašila je pet milijardi eura, a u Maranellu su procijenili da bi na kraju ove godine brojke mogle biti još bolje, jer se spominje 5,7 milijardi eura zarade.

U ostvarivanju planova bez sumnje će pomoći i prvi crossover model Ferrarija (Purosangue) čija isporuka počinje ove godine. Potražnja za četverosjedom koji pokreće 6,5-litarski V12 motor premašila je sva očekivanja, pa lista čekanja iznosi dvije godine.

Danas objavljeno

Porsche predstavio novi inovativni enterijer

Vanja A

Cijena zamjene baterije za EV može da bude šokantna

Vanja A

Dogodine dolazi električni Renault 5

Vanja A

Ostavite komentar