23. Augusta 2023.

Fenomen okozukai : Muževi u Japanu daju zaradu svojim ženama, pa od njih dobijaju “džeparac”

Fenomen pod nazivom “okozukai” možda zvuči neobično, jer veliki procenat muškaraca u Japanu celu svoju platu daju svojim ženama, bez obzira da li su one domaćice ili imaju svoj posao. Žena će potom biti odgovorna za plaćanje namirnica, računa, potrepština, ali i za davanje “džeparca” svom mužu. Zašto mnogi bračni parovi funkcionišu na ovaj način i da li ovo može biti dobra strategija za rešavanje finansija u kući?

Fenomen okozukai : Muževi u Japanu daju zaradu svojim ženama, pa od njih dobijaju "džeparac"
Praktičan sistem ili zastareli običaj?

Sistem davanja cele plate svom partneru možda nekima zvuči potpuno besmisleno i zastarelo, ali ovakva vrsta organizacije se može pronaći u mnogim japanskim domovima. Kada muž dobije platu, svi prihodi idu njeghovoj ženi. Zatim, ona raspoređuje kućni budžet i određuje tačnu sumu koja će biti iskorišćena za račune, hranu i druge neophodne troškove. Na kraju, izdvaja se suma koja će predstavljati “džeparac” za muža ili će mu davati novac po potrebi, u zavisnosti od situacije. 

Nakon Drugog svetskog rata, veliki broj žena u Japanu su bile domaćice, dok su muškarci bili zaduženi za finansijsko održavanje porodice i od tada je nastao ovaj običaj. Bilo je lako da žena odredi kućni budžet, jer je bolje razumela koliko novca bi bilo potrebno za dom. Isti sistem se primenjuje i danas, čak iako žena takođe ima svoj posao. 

Logično je zapitati se: Ako oba partnera zarađuju, zašto je žena još uvek zadužena za finansije? Prema nekoliko onlajn izvora, razlog je prilično jednostavan. Muškarcima je raspoređivanje novca za dom predstavljalo isuviše napornu obavezu, tako da su odlučili da ovaj zadatak prepuste svojim ženama.

Danas se procenjuje da “džeparac” muža iznosti oko pedeset hiljada jedna (oko trista evra). Osim što je muževima zadatak bio iscrpljujuć, mnoge žene organizuju finansije, kako muškarci ne bi bili neodgovorni i potrošili novac na alkohol, kockanje i slične loše navike, koje mogu puno koštati. Ipak, pojedini muškarci su morali da se odreknu i svojih hobija, koji bi bili isuviše skupi, kako ne bi doveli do nestašice novca za domaćinstvo. 

Jedna korisnica TikToka je čak opisala da je, prilikom putovanja u Japan, videla bračni par, kada je muž zamolio ženu da mu dozvoli da kupi flašu piva, nakon čega je ona izbrojala tačnu sumu novca i dala mu. 

Nekima ovakav odnos možda zvuči kao da nedostaje poverenja između partnera, kao i da nije korektno da samo jedan partner preuzima takvu odgovornost. Ipak, ovakav sistem se primenjuje već decenijama i nije poznato da li će savremeno doba poptuno promeniti ovu ulogu i obavezu u domaćinstvu. 

S druge strane, pojedini korisnici društvenih mreža veruju da postoje i poitivne strane. “Iskreno, ovo zvuči kao dobra ideja, sigurno će domaćica bolje da razume koliko novca je potrebno za dom,” piše jedan korisnik na TikToku.

“Isti princip koriste moji roditelji, moj otac bi samo vodio računa o novcu za kola, dok mi je majka računala sve ostalo.”

@notkevinnguyen46 Wives control the household budget and gives husbands a monthly pocket money of 30,000 yen ($381; £243). Despite being the breadwinner, that is all the money he can spend on himself over the next 30 days. #greenscreen #japanese #salaryman #money ♬ It’s Called: Freefall (Sped Up) – Rainbow Kitten Surprise

Nekoliko korisnika je napisalo da ne razumeju zašto muškarci, koji veoma naporno rade, na kraju ne mogu da uživaju u sopstvenom novcu. Kao odgovor, jedan korisnik je napisao da ovakva vrsta dogovora može biti od velike pomoći za muškarca, jer se njehove finansijske obaveze završavaju kada se vrati u kuću nakon radnog dana.

Foto:Pexels/RDNE Stock project

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare