25. Jula 2023.

“Fejskini”: Kinezi nose bikini za lice kao zaštitu od sunca

Kao spas od jakih sunčevih zraka, Kinezi koriste interesantan aksesoar je postao viralan na internetu. Pored šešira, marama i naočara za sunce, popularni letnji proizvod koji se može videti na kineskoj obali je bikini za lice.

Zaštita od sunčevih zraka i svetao ten su veoma važni u azijskoj kulturi. Od Indije do Japana, proizvodi za izbeljivanje kože, na hiljade različitih krema sa zaštitnim faktorima, suncobrani sa UV zaštitom, šeširi sa ugrađenim ventilatorima, se lako mogu pronaći. Pored navedenih preparata, jedan interesantan modni komad koji štiti lice od opekotina je privukao pažnju ostatka sveta. 

U pitanju je “fejskini”, to jest, bikini namenjen za lice. “Fejskini” prekriva celu glavu i vrat, ali ima isečene otvore za oči, nos i usta. Mnogi se opredeljuju za ovaj neobičan modni komad kako bi se zaštitili od jakih vrućina u Pekingu i drugim krajevima. 

“Fejskini” košta oko pet evra i može se pronaći na tezgama blizu plaže. Mogu biti različitih boja, a neki imaju i odštampane, šarene aplikacije. “Glavna briga mi je da ne razvijem neku kožnu bolest ili pege od sunca,” objasnio je student Li Sujan za “Gardijan”. 

Iako aksesoar možda deluje neobično, stanovnici Kine su veoma oprezni kada je u pitanju izlaganje sunčevim zracima, pogotovo jer je ove godine u pojedinim delovima zemlje temperatura dostigla od trideset pet do čak osamdeset stepeni Celzijusa, što se moglo videti na jednom velikom, javnom termometru u oblasti Sinđan. Osim što je pojedinima cilj održavanje svetlog tena, opasnosti i rizik od UV zraka je isuviše velika, pa većina traži što više načina da se štite, ali i da uživaju u kupanju. 

Sigurno je da će proći određeno vreme dok “Fejskini” ne postane hit i na našim prostorima, ali sigurno je da zaštita od sunčevih zraka mora biti prioritet, pogotovo jer su temeprature u Srbiji veoma visoke, a opasnost od UV zračenja sve veća.

Foto:Getty © Kevin Frayer

RTmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare