7. Septembra 2023.

Federalni sud naredio državi Teksas da ukloni barijere za odvraćanje migranata

Federalni sudija naredio je Teksasu da ukloni plutajuće barijere sa reke Rio Grande i zabranio državi da gradi nove ili postavlja dodatne bove u reku.

Granične bove su sporne od kada su postavljene po sredini reke Rio Grande koja je glavna ruta prelazaka migranata koji stižu iz Meksika. Postavljanje bova inicira je guverner Teksaka Grega Abota u okviru inicijative za bezbednost granica poznate kao operacija “Usamljena zvezda”.

Bove kao barijera migrantima na reci Rio Grande

Teksas je postavio barijeru u blizini pograničnog grada Igl Pas gde su granične patrole zabeležile drugi najveći broj prelazaka migranata ove godine od oko 270.000, što je ipak manje nego u isto vreme prošle godine.

Ministarstvo pravde tužilo je državu Teksas u julu tvrdeći da su bove postavljene nezakonito. U tužbi, podnetoj američkom Okružnom sudu u zapadnom okrugu Teksasa, Ministarstvo pravde je navelo da su Teksas i Abot prekršili Zakon o prisvajanju reka i luka tako što su izgradili strukturu u američkim vodama bez dozvole Inženjerskog korpusa vojske Sjedinjenih Država i tražilo zabranu da Teksas  izgradi dodatne barijere u reci. Republikanski guverner je u međuvremenu tvrdio da su bove namenjene da odvrate migrante od prelaska  iz Meksika.

Sudija Dejvid Alan Ezra naredio je Teksasu da o svom trošku skine barijere do 15. septembra.

Saradnica državnog tužioca Vanita Gupta je u saopštenju nakon naloga rekla da je Ministarstvo pravde “zadovoljno što je sud presudio da je barijera nezakonita i da nepopravljivo šteti diplomatskim odnosima, javnoj bezbednosti, plovidbi i operacijama zvaničnika savezne agencije u i oko reke Rio Grande“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare