27. Septembra 2023.

Federalna trgovinska komisija SAD podnijela tužbu protiv “Amazona”

Tužba je rezultat višegodišnje istrage o poslovanju kompanije “Amazon”.

Američka Federalna trgovinska komisija (FTK), nezavisna agencija američke vlade i 17 državnih tužilaca podneli su danas antimonopolsku tužbu protiv kompanije “Amazon”, navodeći da ovaj gigant e-trgovine koristi svoju poziciju na tržištu da bi veštački povećavao cene na drugim platformama i ugušio konkurenciju.

Tužba, podneta američkom Okružnom sudu za zapadni okrug Vašingtona, rezultat je višegodišnje istrage o poslovanju kompanije “Amazon” i jedan od najznačajnijih pravnih izazova za “Amazon” u skoro 30-godišnjoj istoriji, tržišnog poslovanja, navodi AP.

Prema saopštenju za javnost koje je objavila agencija FTK i države koje su se pridružile tužbi, od američkog Okružnog suda se traži da izda trajnu zabranu navodeći da bi takva mera oslabila “monopolsku kontrolu što bi pomoglo u revitalizaciji konkurencije” i onemogućila “Amazonu” da se bavi nezakonitim radnjama.

“U tužbi je detaljno navedeno kako ‘Amazon’ iskorišćava svoju monopolsku moć da bi se obogatio podižući cene i ugrožavajući kvalitet usluga za desetine miliona američkih porodica koje kupuju na njegovoj platformi, ali i stotine hiljada preduzeća koja se oslanjaju na ‘Amazon'”, izjavila je predsednica FTK Lina Kan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare