13. Aprila 2023.

FBI uhapsio osumnjičenog za curenje dokumenata Pentagona

FBI je večeras uhapsio osumnjičenog za curenje tajnih dokumenata Pentagona, dodajući da će nastaviti sa istragom u Dajtonu, država Masačusets.

Državni tužilac Merik Garland rekao je da je hapšenje Tešeire prošlo “bez incidenata” i da će on biti optužen pred federalnim okružnim sudom u Masačusetsu, prenosi “Njujork tajms”.

Pentagon je danas saopštio da je curenje poverljivih informacija bio “nameran, krivični akt”.

“Njujork tajms” je prethodno odgovornog za curenje identifikovao kao 21-godišnjeg Džeka Tešeiru, pripadnika 102. obaveštajnog krila Nacionalne vazduhoplovne garde u Masačusetsu.

“Vašington post” je prethodno objavio da su podaci prvo objavljeni na Tešeirinoj diskord grupi pod nazivom “Tag šejker central”, za koju su druga dva korisnika rekla da je posvećena njihovoj ljubavi prema “oružju, vojnoj opremi i Bogu.”

Ministarstvo pravde SAD pokrenulo je formalnu krivičnu istragu prošle nedelje nakon što je Pentagon skrenuo pažnju na slučaj, koji britanska agencija naziva možda najkritičnijim slučajem curenja poverljivih podataka SAD u poslednjim godinama.

“Njujork tajms” navodi da Tešeirina Diskord grupa ima 20-30 članova, od kojih su većina tinejdžeri ili mlađi od Tešeire, koga nazivaju svojim liderom.

"Vašington post": Poverljive podatke Pentagona otkrio dvadesetogodišnjak koji je radio u vojnoj bazi

“Vašington post”: Poverljive podatke Pentagona otkrio dvadesetogodišnjak koji je radio u vojnoj bazi

Članovi grupe koji su razgovarali sa novinarima “Njujork tajmsa” rekli su da je Tešeira podelio dokumente isključivo iz informativnih razloga, a da su oni dobili širu pažnju tek nakon što je jedan od tinejdžera objavio nekoliko desetina dokumenata na drugim delovima platforme.

Dodali su da osoba koja je podelila dokumente nije uzbunjivač i da nikad nije planirano da oni napuste njihovu grupu.

“Ovaj momak je hrišćanin, ima antiratne stavove, samo je želeo da obavesti neke od svojih prijatelja o tome šta se dešava”, rekao je jedan član grupe za “Njujork tajms”.

Procureli dokumenti otkrivaju osetljive informacije o velikom broju tema, uključujući ocene američkih zvaničnika o nespremnosti ukrajinske vojske, praksu američkog špijuniranja svojih saveznika poput Izraela, Ukrajine i Južne Koreje, navodne planove Seula da šalje municiju u Ukrajinu, i mnoge druge.

“Njujork tajms” navodi da su neki od dokumenata jedva bili stariji od 40 dana.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare