21. Februara 2024.

FBI, doušnici, Rusi, Hanter…

Ruski obaveštajni zvaničnici bili su umešani u prenošenje informacija o sinu predsednika SAD Hanteru Bajdenu i njegovim poslovima u Ukrajini, piše CNN.

To je zapravo otkrio Aleksandar Smirnov, bivši doušnik američke obaveštajno-bezbednosne službe FBI, koji je optužen da je lagao o poslovima porodice Bajden u Ukrajini. On je nakon hapšenja rekao istražiocima da su ruski obaveštajni zvaničnici bili umešani u prenošenje informacija o sinu predsednika SAD.

Smirnov tvrdi da ima “opsežne i vrlo skore” kontakte sa stranim obaveštajnim zvaničnicima, naveli su tužioci u novom podnesku, prenosi CNN.

Oni su naglasili da je Smirnov ranije rekao FBI da ima dugogodišnje i opsežne kontakte sa ruskim špijunima, uključujući pojedince za koje je tvrdio da su visoki obaveštajni zvaničnici ili da su izdavali naređenja ruskim ubicama u inostranstvu.

“Smirnov je priznao da su zvaničnici povezani sa ruskim obaveštajnim službama bili umešani u prenošenje priče o Biznismenu 1”, misleći na sina predsednika Džozefa Bajdena, Hantera Bajdena, saopštili su tužioci.

Tužilaštvo nastoji da bivšeg doušnika zadrži u zatvoru kako bi ga sprečilo da pobegne iz SAD, jer Smirnov tvrdi da je bio u kontaktu sa više stranih obaveštajnih agencija, između kojih je i ruska.

On je rekao istražiteljima da ruski obaveštajci koriste hotel za presretanje mobilnih poziva “uglednih američkih ličnosti” koje bi ruska vlada mogla da koristi kao potencijalno kompromitujuće informacije na izborima 2024, u zavisnosti od toga ko će biti kandidati.

To se, napominju tužioci, poklapa se sa njegovom prethodnom pričom da je Hanter Bajden snimljen u hotelu u Ukrajini koji su kontrolisali Rusi.

Tužioci su ipak prethodno odbacili ovu tvrdnju doušnika, jer smatraju da Hanter Bajden nikada nije putovao u Ukrajinu.

Smirnov je takođe rekao da se sreo sa ruskim obaveštajcima u novembru i decembru 2023. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare