30. Novembra 2023.

“Fajnenšel tajms”: Zašto uvjeravanja NATO-a u podršku Ukrajini počinju da zvuče prazno

Buduća podrška Zapada Kijevu je pod znakom pitanja, pošto SAD i EU nastavljaju sa međusobnim prepirkama, a to dovodi u pitanje opstanak ukrajinske vlade, ocenjuje ovaj list

Zapadna retorika “nepokolebljive podrške Ukrajini” je postala izlizana mantra, piše “Fajnenšel tajms”.

Plan Evropske unije da Kijevu obezbedi 50 milijardi evra budžetske podrške zaustavljen je zbog nesuglasica zemalja članica. Sumu od 60 milijardi dolara, koju je obećala Bela kuća, zaglavljen je u blatu prepirki u američkom Kongresu. Dugoročne isporuke oružja dospele su u pitanje zbog malih proizvodnih kapaciteta u Evropi i neizvesnosti oko predsedničkih izbora u SAD.

Usred ovog odugovlačenja, ministri inostranih poslova NATO-a su se ove nedelje vratili svom omiljenom poslu – obećanjima “čvrste podrške Kijevu.”

“Na sastanku saveznici su ponovili svoju nepokolebljivu podršku Ukrajini”, izjavio je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, imajući u vidu nova obećanja koja stižu iz Nemačke i Holandije. “Mi šaljemo jasnu poruku Rusiji da podrška NATO-a nikad neće prestati.”

Ukrajinska protivofanziva, koja je počela 4. juna, konačno je prekinuta, a donela je samo marginalne dobitke, jer se suočila sa snažnom ruskom odbranom, primećuje FT.

Kijev optužuje zapadne vlade da su naterale ukrajinske snage da koriste NATO vojnu taktiku, ali im nisu obezbedile savremeno naoružanje. To je samo pojačalo neizvesnost oko onog što sledi, posebno zato što SAD i EU nastavljaju da se prepiru oko finansijske pomoći, koje je ključna za opstanak vlade u Kijevu.

Ministri spoljnih poslova Severnoatlantske alijanse ponovo su se okupili u sredu, na sednici Saveta NATO-Ukrajina, zajedno sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova Dmitrijem Kulebom.

Posle jučerašnjeg sastanka, šef diplomatije EU Žozep Borelj je odgovorio na pitanje novinara da li “slaba podrška Ukrajini za NATO predstavlja `slona u sobi`”: “Soba je puna slonova. Imamo dosta velikih i važnih pitanja”, rekao je Borelj, ali perspektiva rata u Ukrajini je jedno od najvažnijih. Ne vidim nikakav znak da države članice pokazuju ono što vi nazivate zamorom”.

Takva osećanja sigurno cene u vladi u Kijevu, zaključuje FT, ali “ova retorika ne može da plati račune ili da obezbedi zalihe municije.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare