14. Aprila 2023.

Exynos 2400 bi mogao da u korijenu promijeni mobilne čipove

Exynos čipseti kompanije Samsung nisu baš omiljeni među korisnicima, ali bi potencijalni Exynos 2400 to mogao promeniti. Galaxy S23 serija koja se pojavila u februaru je prva linija flagship telefona kompanije koja je na svim tržištima širom sveta izašla sa istim čipsetom – Snapdragon 8 Gen 2. Zapravo, u pitanju je verzija ovog čipseta posebno prilagođena za ovu seriju telefona.

Do ove godine, Samsung je uvek objavljivao svoje perjanice u sve verzije, jednu sa najnovijim Snapdragon čipom iz Qualcomma i drugu sa sopstvenim Exynos čipom. Kako to ove godine nije bio slučaj i Samsung nije objavio novu verziju svog najjačeg čipa, Exynos 2200 je za sada poslednji od svoje vrste.

No, pojavila se glasina da bismo u četvrtom kvartalu ove godine mogli videti Exynos 2400. Ona dolazi od Twitter korisnika Tech_Reve koji tvrdi da bi novi Samsung čipset mogao koristiti tehnologiju nazvanu “fan-out wafer-level packaging” ili FoWLP.

Fan-out wafer-level packaging, Exynos 2400

On je objasnio da ova tehnologija dozvoljava proizvođačima da ne koriste štampanu ploču (PCB), što rezultuje u tanjim čipovima koji imaju bolje performanse, jer je čip montiran direktno na silicijumsku pločicu. Logika govori da bi ovakvo rešenje trebalo doneti bolje performanse i višu energetsku efikasnost.

Da li nas očekuje Galaxy S24 sa Exynos 2400 čipom?

Uprkos glasinama, nije naročito verovatno da će se Samsung vratiti na Exynos kada su u pitanju flagship modeli kompanije. Razlog je višegodišnji ugovor koji je potpisan sa kompanijom Qualcomm, pa je teško zamisliti da bi ovakva promena bila isplativa.

Verovatnija opcija je, ukoliko je sve ovo zapravo tačno, da će Exynos 2400 biti prisutan na drugim Android uređajima. Primera radi, znamo da će novi Pixel 8 Pro verovatno koristiti Exynos čipset, istina modifikovan. Takođe, moguće je da Exynos 2400 bude iskorišćen za druge telefone kompanije, poput Galaxy FE serije.

Sve ovo su samo glasine u ovom trenutku, pa ostaje da tokom godine vidimo kakvi su zapravo planovi kompanije Samsung.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare