25. Maja 2023.

Evropski sud za ljudska prava: Ova država ne poštuje prava istopolnih parova

Presuda, u kojoj se navodi da je rumunska vlada prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, doneta je nakon što je 21 istopolni par iz Rumunije podneo žalbu sudu od 2019. do 2020. godine, preneo je Rojters.

Ti parovi su tvrdili da ih Rumunija nije priznala kao porodice zbog čega su, kako navode, bili diskriminisani u raznim slučajevima, uključujući odluke o zdravstvenoj zaštiti, zajedničkom zdravstvenom osiguranju, imovinskim pravima i pravima iz radnog odnosa koja su data samo bračnim parovima.

Rumunska vlada ima rok od tri meseca da odluči da li želi da traži od Evropskog suda traži da predmet uputi svom Velikom veću. Referendum za promenu Ustava Rumunije u delu koji sprečava istopolne parove da obezbede pravo na brak nije uspeo da privuče dovoljno birača 2018. godine.

Rumunija je dekriminalizovala homoseksualnost tek 2001. godine, decenijama kasnije od drugih delova EU, ali i dalje zabranjuje brak za istopolne parove, kao i građansko partnerstvo.

Tri zakonska predloga za promenu građanskog partnerstva tako da uključi istopolne parove, podneta su između 2016. i 2019. ali nisu prošli kroz parlamentarne odbore, dok su četiri slična nacrta zakona odbačena do 2020. godine.

Referendum za promenu ustava Rumunije kako bi se istopolni parovi sprečili da obezbede pravo na brak, nije uspeo da privuče dovoljno glasača 2018. godine.

Istraživanje koje je 2021. godine naručila LGBT grupa ACCEPT, pokazalo je da 71 odsto Rumuna smatra da zakonsko priznavanje građanskih brakova za istopolne parove ne bi imalo uticaja na njihove živote, ali je samo 43 odsto bilo za to.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare