5. Jula 2023.

Evropski parlament žestoko napao predsjednika Republike Srpske, traže hitno uvođenje sankcija

Vodeći poslanici Evropskog parlamenta pozvali su danas EU da uvede “ciljane sankcije” predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima.

Oni su u zajedničkom saopštenju reagovali na krizu u BiH izazvanu pokušajima vlasti Republike Srpske, na čelu sa Miloradom Dodikom, da potkopaju Ustavni sud BiH i autoritet visokog predstavnika Kristijana Šmita, ocenivši to kao provokaciju da EU mora odmah da reaguje jer su u pitanju njen ugled i kredibilitet.

Oni su u pismu, u koje je Tanjug imao uvid, najoštrije osudili to što je Narodna skupština RS usvojila zakon o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, što, kako kažu, predstavlja direktan napad na ustavni poredak BiH i “eklatantno kršenje” Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Najoštrije osuđujemo donošenje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i izmjena i dopuna zakona RS o objavljivanju zakona i drugih propisa, koji direktan napad na ustavni poredak i jasno kršenje Dejtonskog sporazuma”, navodi se u saopštenju koje su potpisali Mekalister, Rengel i Franc.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare