2. Septembra 2023.

Evropska unija se mijenja iz korena?

Predlog o reformi Evropske unije potpisalo je više poslanika, koji traže da se odustane od jednoglasnog odlučivanja u Savetu EU, ali i niz drugih promena

Grupa evropskih poslanika planira da predloži dugotrajnu reformu osnovnog sporazuma Evropske unije koja bi, ako bude odobrena, radikalno promenila način funkcionisanja, navodi se u nacrtu u koji je uvid imao “Politiko”.

Nacrt predloga je datiran 17. avgusta, a napisalo ga je šest poslanika Evropskog parlamenta u komitetu za ustavna pitanja. Predlaže se da se potpuno odustane od jednoglasnog odlučivanja u Savetu EU.

Umesto toga, predlaže se glasanje kvalifikovanom većinom i normalnu zakonodavnu proceduru u nizu oblasti, uključujući odbranu, oporezivanje i spoljnu politiku.

Nacrt takođe predlaže preimenovanje Evropske komisije u “evropsku izvršnu vlast” i drastično proširenje ovlašćenja parlamenta, kao i davanje isključive nadležnosti institucijama EU – ili prava da pregovaraju u ime svojih članica, da odlučuju o pitanjima životne sredine i klime.

Nacrt do kojeg je došao “Politiko” potpisali su flamanski član Otvoreni liberali i demokrate Belgije Gi Verhofštat, poslanik nemačkih hrišćanskih demokrata Sven Simon, nemački socijaldemokrata Gabrijele Bišof, nemački poslanik Zelenih Danijel Frojnd, član nemačke levice Helmut Šolc i Jacek Sarijuš-Volski iz poljske stranke Zakon i pravda.

Sariusz-Volski je povukao svoju podršku nacrtu u avgustu, nakon što je napisao drugim autorima da je predlog “potpuno nepromišljen i neproporcionalan pomak u donošenju odluka ka visoko centralizovanim strukturama koje izmiču demokratskoj kontroli”.

Diplomata EU upoznavši se sa planovima, kome je data anonimnost jer nisu bili ovlašćeni da govore u zapisnik, odbacio je predlog kao malo verovatno da će ikada dobiti podršku evropskih prestonica. “To je provokacija. U Savetu nema većine za promenu ugovora.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare