26. Septembra 2023.

Evroposlanica optužila zemlje EU da koriste “totalitarne metode” za špijunažu novinara

Nepoznata agencija navodno je koristila izraelski softver “Pegaz” kako bi pratila urednicu ruskog opozicionog novinskog portala

Holdanski evroposlanik Sofi in't Veld optužila je Evropsku uniju da koristi “totalitarne metode” u prisluškivanju novinara, komentarišući navode da je jedna država EU podmetnula malver na telefon ruske opozicione novinarke.

Osnivač antikremaljskog novinskog portala “Meduza”, Galina Timočenko, rekla je za “Gardijan” da je njen telefon prisluškivan pomoću programa “Pegaz” pre njenog sastanka sa drugim ruskim opozicionim novinarima u Berlinu ranije ove godine. 

Istraga Univerziteta u Torontu i neprofitne organizacije “Akses nau” zaključila je da iza hakovanja stoji EU država.

Timočenko živi i radi u Letoniji, gde su vlasti negirale bilo kakvu umešanost, dok su nemačke vlasti odbile da komentarišu. Obe zemlje imaju pristup programu “Pegaz” koji je razvila izraelska kompanija “NSO”.

Prema izveštaju koji je sastavila In't Veld, vlade Poljske, Mađarske, Grčke i Španije su sve koristile “Pegaz” za praćenje političkih protivnika.

“Ljudi često govore da cela ova priča o špijunskom softveru liči na evropsku verziju ‘Votergejta’. Nije. To je više kao ‘Životi drugih'”, rekla je ona, misleći na nemački film koji prikazuje sveprisutni nadzor istočnonemačke obaveštajne službe Štazi.

Evroposlanica je napomenula da ne tvrdi “da se Evropa već spušta u totalitarizam, ali to su totalitarne metode.”

“Ako je tačno da je ovo uradila letonska vlada ili druge evropske države, onda nema načina da se sazna. Nema leka i nema nadzora”, dodala je.

Ona ističe da evropske vlade ovakav špijunski softver koriste “za političke svrhe, isto kao što to čine nedemokratske” države.

“U nekim veoma izuzetnim slučajevima upotreba špijunskog softvera može biti legitimna… poenta je u tome da nemamo načina da znamo da li je upotreba proporcionalna i legitimna”, zaključila je ova evroposlanica.

Glavni odgovorni urednik “Meduze” Ivan Kolpakov tvrdi da je “verovatno da je iza hakovanja neka evropska služba bezbednosti. Ne znamo da li je to bila Letonija ili neka druga zemlja, ali imamo veće (prisustvo) u Letoniji.”

“Pegaz” se može instalirati na telefon mete za praćenje kada korisnik klikne na poveznicu iza koje se krije malver, ali i ako to ne učini.

Ovaj program daje hakeru mogućnost da čita poruke, pregleda fotografije, prati lokaciju osobe, pa čak i uključi kameru i mikrofon bez znanja vlasnika telefona. Prema spisku klijenata “NSO” koji je procurio 2021. godine, više od 50.000 političara, novinara, aktivista i poslovnih ličnosti je praćeno pomoću ovog programa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare