23. Novembra 2023.

Evropa na udaru: Stiže “arktička eksplozija” MAPA

Meteorolozi su se usaglasili i poslali upozorenje da u Evropu stiže “arktička eksplozija” – hladan talas koji donosi jake kiše, oluje, minus i grad.

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tokom noći u petak i subotu u ruralnim delovima Škotske pasti na minus šest stepeni.

U pojedinim delovima Velike Britanije najavljeni su i snežni pljuskovi, preneo je “The Telegraph”.

“Dolazi ‘arktička eksplozija’. U severnim regionima moguće su jake kiše i oluje, dok bi ostatak zemlje i Vels trebalo da ostane suv”, rekao je Ejdan Mekgivern iz Biroa za meteorologiju.

“Do kraja nedelje stižu hladni vetrovi sa severa. Ove nedelje će biti hladnije i padaće snežni pljuskovi uglavnom po brdima severne Škotske. Ali drugde, u predelima sa visokim pritiskom, u petak i početkom vikenda biće pretežno suvo”, dodao je on.

Kris England, producent vremena za Skaj njuz, kaže da će se arktički vazduh proširiti na veći deo Velike Britanije u narednih nekoliko dana.

“Na severu i istoku doneće veoma jak vetar, mestimično grad i snežne pljuskove. Visok pritisak sa zapada smiriće se kasnije u petak, a tokom noći će se razviti jak mraz. Temperature će uglavnom biti stepen-dva iznad ili ispod nule, ali bi neki severni krajevi mogli da zabeleže i koji stepen niže”, predviđa on.

Istovremeno, Agencija za životnu sredinu izdala je brojna upozorenja na poplave. Lokalne, izazvane podzemnim vodama u delovima južne Engleske, moguće su do petka. Lokalne priobalne poplave oko Norfolka, Safolka i Eseksa u petak su moguće, ali se ne očekuju.

Podsetimo i kodnas je najavljeno zahlađenje i veća količina snežnih padavina krajem radne nedelje i tokom vikenda.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare