21. Februara 2024.

Evropa je odustala? Zelenski ovo sigurno nije očekivao

Podrška Ukrajini među Evropljanima je i dalje široka, ali skoro dve godine nakon invazije u punom obimu jedva 10% sada veruje da može da pobedi Rusiju.

Prema istraživanju širom EU – sa nekim oblikom “kompromisnog rešenja” koji se smatra najverovatnijim krajem tačka.

Na drugu godišnjicu sukoba u Ukrajini, autori izveštaja su rekli da Evropljani nisu bili “herojski raspoloženi”, pa čak ni optimisti po pitanju situacije. Ali, rekli su, posvećenost Evropljana da spreče pobedu Rusije se nije pomerila.

  • Promena u osećanjima

U ovo vreme prošle godine, više Evropljana nego što nije reklo da Ukrajina mora da povrati svu svoju izgubljenu teritoriju – zahtevaće da političari zauzmu “realističniji” pristup koji se fokusira na definisanje šta prihvatljiv mir zapravo mora značiti, tvrde autori izveštaja.

“Da bi opravdali nastavak evropske podrške Ukrajini, lideri EU će morati da promene način na koji govore o ratu”, rekao je koautor Mark Leonard iz Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), koji je naručio anketu, prenosi The Guardian.

Većina Evropljana “očajnički želi da spreči pobedu Rusije”, ali ne veruje da Kijev može da pobedi u vojnom smislu, rekao je Leonard, što znači da je najubedljiviji argument za sve skeptičniju javnost bio da bi nastavak pomoći “mogao da dovede do održivog, dogovorenog mira koji favorizuje Kijev – pre nego pobeda Putina”.

  • Ratovi i izbori

Kako evropski lideri mogu da održe javnu podršku Ukrajini, otkriva da samo jedan od 10 Evropljana u 12 ispitanih zemalja veruje da će Ukrajina pobediti na bojnom polju, dok je duplo više (20%) predviđalo pobedu Rusije. Čak i u najoptimističnijim anketiranim državama članicama – Poljskoj, Švedskoj i Portugalu – manje od jedne od pet (17%) veruje da bi Kijev mogao da pobedi, piše The Guardian.

U svim zemljama, pokazalo je istraživanje, najčešće mišljenje, koje deli u proseku 37 odsto ispitanika, je da će se rat završiti kompromisnim rešenjem – iako su neke zemlje više volele taj ishod od drugih.

  • Najveća podrška

U Švedskoj (50%), Portugalu (48%) i Poljskoj (47%), ispitanici su češće rekli da Evropa treba da pomogne Ukrajini da uzvrati, dok u Mađarskoj (64%), Grčkoj (59%), Italiji (52%) ) i Austrije (49%), više su voleli da guraju Kijev da prihvati nagodbu. U Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Španiji mišljenja su bila ravnomernije podeljena.

Anketa je dala dokaze da mnogi Evropljani sve više smatraju da je rat Rusije protiv Ukrajine od direktnog značaja za njih, a 33% je reklo da je imao veći uticaj na njihovu zemlju – i na Evropu (29%) – od rata na Bliskom istoku ( u poređenju sa 5% koji su rekli suprotno po obe tačke).

  • Trampov mogući povratak = loša vest

Mogući Trampov povratak u Belu kuću široko je viđen kao loša vest, sa 56 odsto ispitanika u 12 ispitanih zemalja reklo da bi bili veoma ili prilično razočarani ako bi bivši predsednik ponovo bio izabran.

Jedini izuzetak je Mađarska, gde je 27 odsto ispitanika reklo da bi bilo zadovoljno Trampovim povratkom, a 31 odsto razočarano. Slično, pristalice samo jedne velike političke partije, mađarskog Fidesa, nadale su se pobedi Trampa.

Ako bi SAD obustavile vojnu pomoć Ukrajini pod Trampovim predsedavanjem, 41 odsto Evropljana je reklo da bi EU trebalo ili da poveća svoju podršku ili da je zadrži na sadašnjem nivou, dok bi 33 odsto više volelo da EU sledi vođstvo SAD, prenosi The Guardian.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare