20. Februara 2023.

Evropa je insekte već uvela u ishranu, a kada ćemo mi početi da ih jedemo

Evropska unija početkom godine odobrila je prodaju kućnih zrikavaca i larvi buba brašnara za ljudsku ishranu. Još osam vrsta insekata čeka na odobrenje.

Onima koji se pitaju kakvog su ukusa ovi specijaliteti, nutricionistkinja Sanja Ćirić poručuje da pečeni cvrčci podsećaju na orašaste plodove.

Nije reč o novini jer u 113 zemalja širom sveta, najviše u Aziji, Africi i Južnoj Americi to je standardan način ishrane.

„Na osnovu dugogodišnjih istraživanja koje je sprovela Evropska Unija, došlo se do zaključka da su pojedini insekti veoma hranljivi za našu populaciju“, kaže Ćirićeva i dodaje da se 2.000 vrsta insekata može upotrebljavati u ljudskoj ishrani.

Kao i kod bilo koje druge namirnice namenjene za ishranu ljudi, i ovde postoji niz bezbednosnih provera i po pitanju kvaliteta i kvantiteta, energetskog sastava i uopšte sastava proizvoda.

Insekti su specifični jer se prema koristima koje možemo imati od konzumiranja mogu porediti i sa namirnicama biljnog i životinjskog porekla i to po energetskim vrednostima, po sadržaju belančevina, masti, ugljenih hidrata, pa čak i vitamina.

„Veliki udeo belančevina imaju – od 62 do 82 procenta, što je više nego pojedine namirnice životinjskog porekla. Imaju dobre masti – od 10 do 30 odsto dobrih masti, za razliku od onih životinjskih. Lako su probavljivi – od 77 do 96 odsto se lakše vare nego meso“, objašnjava nutricionistkinja.

Zamena za meso 

Prema njenim rečima, ključ je u balansiranoj ishrani, a da su insekti jedna vrsta zamene za meso.

„Kod nas su u porastu hronične nezarazne bolesti koje su uslovljene nepravilnom ishranom i baš konzumacijom veće količine mesa i masnoća. Ovo je dobra zamena za meso koja se može dodavati u meso kao i soja za pravljenje burgera, ali se može dodavati i u hleb, konditorske proizvode, pivo…“, navela je Ćirićeva.

Postoje protokoli za količinu koju je bezbedno uneti u organizam na osnovu uzrasta. Takođe, insekti mogu da izazovu alergijske reakcije, pa se onima koji imaju alergiju na morske plodove ne preporučuje konzumiranje.

Hoćemo li ikada prihvatiti insekte kao hranu? 

U pojedinim evropskim zemljama već se mogu kupiti sveži, smrznuti, sušeni insekti, kao i brašno i drugi proizvodi od njih.

Istraživanja pokazuju da je kod nas samo 10 odsto građana spremno da insekte uvrsti u ishranu.

„Kad kažemo insekti, to nije primamljivo. Mi nismo navikli, to nije naša tradicionalna ishrana, ali s obzirom na to da sve napreduje, već smo malo otvoreniji i za neke druge tipove nekonvencionalne ishrane – hrono ishrana, detoksikacija. Možda vremenom dozvolimo sebi da probamo“, zaključila je Sanja Ćirić.  

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare