10. Septembra 2023.

Evo zbog čega iPhone prestaje da se puni na 80% baterije

Veoma često prijavljivana ‘greška’ kod iPhonea jedna je od njegovih veoma korisnih funkcija. Evo kako ona funkcioniše i kako je (ako želite) možete isključiti.

Korisnici iPhonea najčešće imaju prigovore na dve stvari – ako polome ekran i ako im se baterija ‘čudno puni’. Problemi s baterijom uopšteno su poznat problem kod smartfona prie svega zato što se radi o jedinoj komponenti koja se s vremenom, koliko god telefon moderan bio, polako troši i propada.

Ako se vaš voljeni iPhone ne puni iznad 80 procenata, nemojte misliti da je vreme za posetu servisu ili zamenu uređaja. Velike su šanse da se namerno odupire punjenju zbog softverske funkcije koje su podrazunevano uključene

Zato, ako telefon prestane da se puni na 80% baterije, to je najvjerojatnije zbog funkcije iOS-a pod imenom ‘Optimized battery charging’. Njena namena je da spreči preopterećenje baterije i produži trajanje iPhonea ograničavanjem punjenja na 80 procenata.

Ako je ta funkcija isključena i telefon se i dalje ne puni preko 80 odsto, moguće je da je problem u pregrevanju baterije tokom punjenja. U tom slučaju softver će vam također ograničiti punjenje na 80 procenata, ali ne zato što štedi bateriju, već zato što ne želi da se pregreje. Ako je to slučaj, isključite iPhone i ostavite ga da se malo ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon 15 minuta uključite ga i punjenje će se verovatno nastaviti.

Očuvajte bateriju

Ipak, nemojte nikad stavljati telefon u frižider ili zamrzivač da biste ga ohladili. Iznenadne promene temperature će oštetiti bateriju, ubrzati njeno starenje i (u nekim retkim slučajevima) dovesti do njenog ‘bubrenja’.

Stoprocentni kapacitet možda izgleda dobro, ali dugoročno rezultuje degradacijom litijum-ionske baterije. Što duže ona ostane potpuno napunjena ili prazna, to će njen kapacitet punjenja biti kraći. Zato, ako iPhone ostavite na punjaču tokom čitave noći, on će satima biti na 100 procenata, što će oslabiti bateriju.

Da biste to sprečili, u podešavanjima postoji opcija koje zaustavljaju punjenje na 80 procenata sve do trenutka u kom ćete početi da koristite telefon. Veštačka inteligencija iPhonea uočitće vaš način svakodnevnog punjenja i pokušaće da prilagodi početak ‘ostatka punjenja’ pola sata ili sat pre, recimo, vašeg uobičajenog vremena buđenja.

Na taj načinse uređaj potpuno napuni kada je to potrebno bez punjenja čitavu noć. Ako vam to ide na živce i zbog bilo kog razloga želite da se vaš iPhone puni na sto procenata kada ga povežete na punjač, opciju optimizovanog punjenja možete isključiti.

Kako da isključite optimizovano punjenje na iPhoneu?

Optimizovano punjenje baterije omogućeno je na osnovu podrazumevanih podešavanja na iPhoneu, piše Makeuseof. Da biste ga isključili, pratite sledeće korake.

Idite u Settings > Battery > Battery Health. Isključite Optimized Battery Charging opciju. Odaberite jednu od dvije opcije: Turn Off Until Tomorrow ili Turn Off (permanently).

Foto: Profimedia

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare