30. Augusta 2023.

Evo šta još možete da radite na PlayStation 5 konzoli kada vam dosadi gejming

Saznajte kojih to šest stvari možete da uradite sa svojom PS5, a koje prevazilaze tradicionalna gejming iskustva i otključavaju puni potencijal vaše konzole.

Svima je dobro poznata reputacija PS5 kao moćne igračke konzole nove generacije koja se ističe u podržavanju vrhunskih igara. Ipak, Sony ima dugu istoriju koja datira još od ere PS2 u izradi konzola koje su ujedno i impresivni sistemi za zabavu.

Nadovezujući se na ovu baštinu, PS5 je napravio korak dalje, pomjerajući granice konzole kako bi postala sveobuhvatno središte zabave. Pored gejminga, PS5 nudi mnoštvo uzbudljivih funkcija koje poboljšavaju njegovu svestranost.

Istražite koje su to cool stvari koje možete uraditi sa svojom PS5, piše web-mind.rs.

Gledajte filmove i serije

PlayStation Store nudi širok spektar popularnih servisa za strimovanje koje možete preuzeti na svoju PS5. Na ovaj način ćete svoju konzolu pretvoriti u all-in-one sistem za zabavu sve u jednom.

Neke od poznatih dostupnih aplikacija za striming video zapisa uključuju:

 • Netflix
 • HBO Max
 • Disney+
 • Apple TV
 • Amazon Prime Video
 • YouTube
 • Twitch
 • Funimation
 • Peacock
 • Hulu
 • Crunchyroll
 • ESPN
 • Plex
 • Tubi

Određeni regioni mogu imati pristup dodatnim servisima za strimovanje kao što je BBC iPlaier u Velikoj Britaniji.

Imajte na umu da se regionalna ograničenja i dalje primenjuju na sadržaj kojem možete da pristupite. Na primer, opcije na Netflixu zasnivaće se na vašoj IP adresi, a ne na lokaciji na kojoj ste registrovali svoj PlayStation Network nalog. Dakle, ako imate PSN nalog registrovan u UK, ali ste trenutno u Sjedinjenim Državama, videćete sadržaj prilagođen američkom Netflixu osim ako ne koristite VPN da biste zaobišli ova ograničenja.

Slušajte muziku

Slično kao u filmovima i video snimcima, možete uživati u muzici na svojoj PS5 putem različitih servisa za strimovanje . Ipak, ako biste da izbegnete spotove, vaše opcije su trenutno ograničene na Apple Music i Spotify.

Spotify vam omogućava da besplatno strimujete muziku, dok morate da se pretplatite na Apple Music kako biste pristupili njegovoj obimnoj biblioteci. Opciono, možete kreirati folder sa važom muzikom na USB- i puštati je direktno preko menija Music u kontrolnom centru vaše PS5.

Slobodno poboljšajte svoje audio iskustvo na PS5 povezivanjem žičanih slušalica ili Bluetooth zvučnika. Na ovaj način možete praktično da koristite svoju PS5 kao muzički plejer dok nastavljate sa svakodnevnim aktivnostima.

Povežite se sa gejming zajednicama

Vaša PS5 vam pruža sjajan način da ostanete povezani sa omiljenim gejming zajednicama. Automatski vam prikazuje strimove uživo, video preporuke i snimke ekrana drugih igrača koji uživaju u istim igrama kao i vi. Pored toga, možete čitati (ili gledati) najnovije vesti u vezi sa igrama u vašoj biblioteci.

Da biste pristupili informacijama o igri, označite igre u glavnom meniju i pritisnite D-pad. Nastavite da pritiskate nadole dok ne dođete do odeljka sa video snimcima i vestima. Takođe možete da pomerate i sa strane kako biste istražili više vesti i informacija o igri.

U glavnom meniju ćete pronaći odeljak Explore koji se nalazi odmah pored PlayStation Store-a. Ovaj odeljak vam omogućava da pratite igre koje volite kao da su deo vaše biblioteke. Možete da dodate ili uklonite igre koje pratite tako što ćete izabrati opciju Followed Games na gornjoj desnoj stranici Explore. Pored toga, možete upravljati igrama koje pratite tako što ćete otići u Settings > Saved Data and Game/App Settings > Followed Games.

Ako želite da pratite igru koja trenutno nije u vašoj biblioteci, to možete jednostavno učiniti. Potražite igru u PlayStation Store-u, izaberite tri tačke koje se nalaze ispod njenog imena i izaberite Follow. Na ovaj način možete da budete u toku sa najnovijim vestima i ažuriranjima za igre koje vas zanimaju, čak i ako ih još niste kupili.

Reprodukujte Blue-ray ili DVD-jeve

Non-digital izdanje PS5 omogućava vam da puštate DVD i Blu-ray diskove visokog kvaliteta. Ovo proširuje njegovu funkcionalnost kao sveobuhvatnog sistema zabave.

Da biste koristili ovu funkciju, ubacite DVD ili Blu-ray disk u konzolu. PS5 će pročitati disk, a aplikacija za reprodukciju medija će se automatski otvoriti, omogućavajući vam dalju interakciju sa sadržajem. Ako imate ekran kompatibilan sa 4K, PS5 će odmah reprodukovati Blu-ray diskove u 4K rezoluciji.

Imajte na umu da PS5 ne podržava CD-ove. Ako imate neke informacije uskladištene na CD-ovima kojima biste želeli da pristupite preko svoje PS5, morate da prenesete sadržaj na USB i koristite ga kao alternativni metod reprodukcije.

Surfujte internetom

Iako zahteva malo zaobilazno rešenje kako biste mu pristupili, vaša PS5 ima skrivenu funkciju brauzera preko koga možete surfovati internetom. Međutim, da biste ga koristili, morate prevariti konzolu. Otvorite pretraživač, a zatim se prijavite na svoj Twitter nalog. Izaberite opciju da se prijavite pomoću Google-a i saznajte kako da otvorite Google veb stranicu odatle.

Imajte na umu da je ovaj pretraživač prilično ograničen u pogledu funkcionalnosti i da mu nedostaje podrška za multimedijalni sadržaj. Međutim, u situacijama kada hitno morate nešto da potražite, a vaš jedini dostupni uređaj je PS5, on može poslužiti kao osnovni brauzer.

Šaljite poruke ili razgovarajte sa svojim prijateljima

PS5 Game Base funkcija vam omogućava da pozovete prijatelje ili im pošaljete poruku. Kreirajte party na svojoj PS5 i dodate svoje prijatelje kako biste komunicirali sa njima.

Da biste pristupili ovim funkcijama, otvorite kontrolni centar na svojoj PS5 i idite na Game Base. U pop-up prozoru koji se pojavi, imate opciju da kreirate novu poruku koju želite da pošaljete prijateljima ili napravite zabavu na kojoj možete da delite ekran i započnete glasovne pozive sa prijateljima.

Vredi napomenuti da ako vaši prijatelji imaju instaliranu PS aplikaciju na svojim telefonima, dobiće obaveštenja kada im pošaljete poruku. Ovo je samo jedna od mnogih korisnih funkcija koje nudi PlayStation aplikacija, a koja poboljšava vaše celokupno iskustvo igranja i povezivanje sa prijateljima.

Više od obične gejming konzole

PS5 nije samo gejming konzola. Može se posmatrati kao veoma svestran računar. Iako je gejming njegova primarna namena, jedina stvar koja ga izdvaja od punopravne desktop računara je ograničeni operativni sistem.

Sony je doneo svesnu odluku da zadrži jednostavni korisnički interfejs PS5 i izbegne nepotrebnu složenost. Međutim, postoji prostor za dodavanje više funkcija kako bi se dodatno poboljšao njegov potencijal kao sveobuhvatnog sistema zabave. Ipak, PS5 već nudi mnoštvo cool i skrivenih funkcija koje doprinose njegovoj ukupnoj privlačnosti.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare