8. Oktobra 2023.

Evo koliko automobil može voziti na rezervi i da li je to štetno

Kada se upali lampica za rezervu mnogi vozači osjete tjeskobu i brže-bolje se zapute prema najbližoj benzinskoj pumpi.

No, iskusniji vozači hladnije glave ne trzaju na prvu. Za njih rezerva znači još barem 50, 80, 100 ili više kilometara.

Znate li koliko kilometara možete prijeći nakon što se upali rezerva? Prosječno, lampica se pali kada u spremniku ostane 10 posto goriva ukupnog volumena spremnika. Dakle, u pravilu se radi o minimalno 50 kilometara, a sve iznad toga ovisi o načinu vožnje i može se smatrati rizikom, piše Kliks

Tačan podatak koliko vam je kilometara preostalo možete saznati na jednostavan način. Kada vam se upali rezerva otiđite na najbližu benzinsku i natočite spremnik do vrha.

U tvorničkim podacima provjerite koliko litara ukupno prima vaš auto, zatim oduzmite broj natočenih litara i tako ćete dobiti tačan broj litara rezerve.

U izračun ubacite svoju prosječnu potrošnju i na taj način ćete saznati tačan broj kilometara koje možete preći na rezervi. Ne treba naglašavati da prosječna potrošnja varira ovisno o načinu vožnje, pa svakako pripazite da se vožnja na rezervi ne razlikuje od uobičajene.

Britansko istraživanje provedeno na uzorku od 96 najpopularnijih modela otkrilo je da pojedini automobili na rezervi mogu preći i preko 100 kilometara, zavisnosti od vrste motora vašeg limenog ljubimca.

Vožnja na rezervi može biti itekako opasna za vaš auto. Na taj način može doći do oštećivanja vitalnih dijelova auta, pogotovo ako je on stariji i na dnu spremnika goriva se nagomilalo prljavštine.

Primjera radi, katalizator je jako osjetljiv na prljavštinu i nesagorive ostatke u gorivu. Kada te čestice dođu u katalizator mogu ga oštetiti ili uništiti.

Na udaru su i filter goriva, kao i pumpa goriva kojima će nečisto gorivo s dna spremnika skratiti vijek trajanja. Vozite li dizelski automobil, znajte da će prljavština lako začepiti i oštetiti filter čestica, a isto vrijedi i za najnovije benzinske modele koji imaju isti filter na ispušnom sistemu.

Foto: 91wheels

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare