19. Jula 2023.

Evo koji proizvođači su prodali najviše telefona u prethodnom tromjesečju

Counterpoint Research je objavio ko je prodao najviše telefona, a ko je zabilježio najmanji pad prodaje.

Iza nas je već prva polovina godine, pa su vodeće kompanije (osim Applea) predstavile svoje flegšip telefone za 2023. godinu. Samsung će krajem meseca održati još jedan bitan događaj, ali glavna Galaxy S23 serija već je stigla.

Međutim, tržište pametnih telefona je u drugom tromesečju ove godine zabeležilo je pad prodaje, a Counterpoint Research je objavio ko je prodao najviše telefona, ko je zabeležio najmanji pad prodaje itd.

IDC je prošle nedelje objavio da je tržište pametnih telefona u drugom tromesečju doživelo pad prodaje. Sada istu tvrdnju ima i Counterpoint Research.

Izveštaj ukazuje na to da su isporuke pametnih telefona pale za 8% na godišnjem nivou. Navodno je na svim tržištima zabeležen pad prodaje telefona, a najznačajniji padovi zabeleženi su na visoko razvijenim tržištima, uključujući Sjedinjene Američke Države, Zapadnu Evropu i Japan, na kojima je zabeležen dvocifreni pad prodaje.

Na tržištima Kine, Indije, Bliskog istoka i Afrike zabeležen je manji pad prodaje.

Najviše telefona u drugom kvartalu ove godine prodao je Samsung. Južnokorejska kompanija imala je tržišni udeo od 22 procenta. Na drugom mestu našao se njegov najveći konkurent, Apple. Američki gigant je imao tržišni udio od 17 odsto. Treći na listi je Xiaomi sa učešćem od 12%, dok su četvrto i peto mesto zauzele kineske kompanije Oppo i Vivo.

Međutim, sve kompanije su doživele pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine. Tako je Vivo zabeležio pad od 17%, a slede Xiaomi i Samsung sa 12%, dok su Apple i Oppo zabeležili najmanji pad prodaje od 2%, odnosno 3%.

Nasuprot generalnom stanju, tržište premium telefona je doživelo porast prodaje.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare