9. Decembra 2023.

Euro NCAP objavio konačne rezultate za 2023, koji modeli su podbacili?

Euro NCAP, nezavisna evropska organizacija za izvođenje “crash” testova, objavio je nove rezultate svojih ispitivanja.

Euro NCAP je testirao 11 automobila kako bi objavio finalni test. Otkriveno je da neki od njih, ipak, nisu uspeli da dobiju maksimalnu ocenu od 5 zvezdica za bezbednost i izdržljivost na sudare.

Meutim, zvaničnici organizacije upozoravaju da su električna vozila preteška, i da bi to moglo negativno da utiče kada su u pitanju saobraćajne nesreće. Oni su u saopštenju istakli da su generalno zadovoljni rezultatima.

“Ohrabrujuće je da većinu testiranih vozila čine električna. Međutim, uzorak odražava i zabrinjavajući trend tražnje kupaca za težim, snažnijim i višim automobilima, koji ne samo da ugrožavaju druge, već i negativno utiču na ekologiju”, istakli su iz Euro NCAP.

“Od ovih 11 automobila, samo tri teže su lakša od dve tone. Samo jedan, Smart #3, vodi se kao porodični automobil”, dodaje se u saopštenju.

Generalni sekretar organizacije Mihael van Ratingen rekao je da je “povećanje mase vozila koje sada vidimo, nema veze sa bezbednošću, već sa sklonošću kupaca ka većim vozilima i elektrifikaciji, dok se sve veće baterije koriste da potrošači ne bi brinuli o dometu”.

Na testu, četiri zvezdice dobili su modeli: Honda ZR-V, VF8 VinFast i Hyundai Kona.

Preostalih osam modela dobilo je pet zvezdica: BYD Tang i Atto3, Kia EV9, Mercedes EQE SUV, Xpeng G9, Volkswagen ID.7, BMW serije 5 i Smart #3.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare