20. Januara 2023.

EU upozorava TikTok: morate da poštujete zakone ili slijede kazne i zabrane

Njih dvojica su razgovarali o planovima kompanije koja treba da se pridržava Zakona o digitalnim uslugama, koji bi trebalo da stupi na snagu za najveće onlajn kompanije u septembru. Ovaj zakon ima skup sveobuhvatnih pravila koja će zahtevati od platforme da smanji količinu štetnog sadržaja na mreži i da počne da se bori protiv bezbednosnih problema i dezinformacija.

Dva klika od štetnog i opasnog sadržaja

„Sa mlađom publikom dolazi veća odgovornost“, rekao je Breton u razgovoru. „Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezopasnih funkcija korisnicima treba nekoliko sekundi da pristupe štetnom, a ponekad čak i po život opasnom sadržaju“. On je dodao da, sa milionima mladih korisnika u Evropi, TikTok ima „posebnu odgovornost“ da osigura da njegov sadržaj bude bezbedan, prenosi AP.

TikTok je veoma popularan među mladima, ali njegovo kinesko vlasništvo podstaklo je strahove da bi Peking mogao da ga iskoristi za prikupljanje korisničkih podataka ili guranje prokineskih narativa i dezinformacija u sadržaj. TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, koja je svoje sedište 2020. godine preselila u Singapur.

EUzakoni.jpg

Izvor: Shutterstock

Ranije ovog meseca, Šou se sastao sa još četiri zvaničnika iz izvršne komisije EU u Briselu kako bi razgovarali o zabrinutostima u rasponu od bezbednosti dece do istraga o podacima korisnika koji stižu u Kinu. U SAD, najmanje 22 države, vojska i Kongres zabranili su aplikaciju TikTok na uređajima koje je izdala vlada.

Breton je u razgovoru rekao da je zabrinut zbog navoda da TikTok špijunira novinare i prenosi gomilu ličnih podataka korisnika van Evrope, kršeći stroga pravila o privatnosti u Uniji. On je izjavio da je Šou vrlo eksplicitno preneo da TikTok treba da „pojača napore da se pridržava” pravila EU o zaštiti podataka, autorskim pravima, kao i Digitalnim uslugama. Zakon previđa odredbe visoke novčane kazne ili zabrane za celu EU u slučaju za ponovljena krivična dela koja ugrožavaju bezbednost ili život ljudi.

„Nećemo oklevati da usvojimo puni obim sankcija kako bismo zaštitili naše građane ako revizije ne pokažu punu usklađenost“, rekao je on.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare