EU ukida vize za građane tzv. Kosova - BIGportal.ba
Region Vijesti

EU ukida vize za građane tzv. Kosova

Izuzeće od viznog zahteva će se primenjivati od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše ili od 1. januara 2024. godine

Savet EU objavio je danas da je usvojio stav u prvom čitanju o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje tzv. Kosovo.

“Nova pravila će omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Ovo izuzeće od viznog zahteva će se primenjivati od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše ili od 1. januara 2024. godine, šta god nastupi prvo”, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, “Kosovo” je uložilo velike napore da unapredi svoju bezbednost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU.

“Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna”, izjavila je danas švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard.

Savet EU smatra da je tzv. Kosovo postiglo značajan napredak na mapi puta za liberalizaciju viznog režima, a na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje je izdalo Kosovo.
Savet dodaje da će ovaj korak obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.

Komisija navodi i da će nastaviti da aktivno prati sprovođenje ovih zahteva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.

Predsedništvo Saveta EU i predstavnici Evropskog parlamenta postigli su dogovor o nacrtu uredbe o bezviznim putovanjima za nosioce pasoša koje izdaje Kosovo 14. decembra 2022 godine.

Posle današnjeg usvajanja stava EU, ta odluka bi sada trebalo da se usvoji i u Evropskom parlamentu, pre nego što bude potpisano i objavljeno u Službenom glasniku EU.

Kako se navodi u saopštenju, upotreba imena “Kosovo” ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SBUN 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

RT.

Danas objavljeno

Antiohijski patrijarh poslao poruku UPC i ruskom patrijarhu: Ko izdrži do kraja biće spasen!

Vanja A

Tragedija u Kačarevu: Dječak skočio kroz prozor osnovne škole

Vanja A

Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje redovnog profesora

Vanja A

Ostavite komentar