7. Augusta 2023.

EU sprema ogromnu kaznu za TikTok

TikTok će biti kažnjen potencijalno milionima evra zbog kršenja privatnosti dece, nakon presude regulatora za zaštitu podataka EU.

Evropski odbor za zaštitu podataka saopštio je da je izdao obavezujuću odluku o platformi za razmenu video snimaka, koja je u kineskom vlasništvu, a odnosi se na obradu podataka o deci.

Regulator je “doneo odluku o rešavanju spora” nakon što je Tiktok podneo pravni prigovor na raniju presudu u Irskoj, gde se nalazi evropsko sedište kompanije. Očekuje se da će kazna biti izrečena u naredne četiri nedelje.

Odluka EU usledila je nakon istrage irskog komesara za zaštitu podataka 2021. o nivou usklađenosti TikToka sa Opštom uredbom o zaštiti podataka EU i načinu na koji postupa sa podacima dece uzrasta od 13 do 17 godina.

TikTok je u petak najavio niz novih funkcija za evropske korisnike s ciljem poboljšanja usklađenosti s novim propisima Evropske unije o sadržaju koji stupaju na snagu 25. avgusta.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) Evropske unije, TikTok, Google, Facebook i druge velike internet platforme moraće da kontrolišu nelegalni sadržaj na svojim platformama, zabranjuju određene prakse oglašavanja i dele podatke sa vlastima.

Nakon što je TikTok prošlog meseca pristao na dobrovoljni “stres test” u svom sedištu u Dablinu, evropski komesar za tehnologiju Tijeri Breton rekao je da kompanija mora da uradi više stvari kako bi bila u potpunosti usklađena.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare