2. Septembra 2023.

EU optužila Ilona Maska da podržava Rusiju

Kako se ističe u studiji objavljenoj na sajtu EU, društvena mreža Iks (bivši Tviter), koji je u Maskovom vlasništvu, nije uspeo da se “efikasno suprotstavi rastu ruske propagande”.

Evropska unija optužila je američkog milijardera Ilona Maska da je izazvao “značajan porast ruske propagande na Iksu (bivšem Tviteru) od početka Specijalne vojne operacije”, navodi se u studiji objavljenoj na sajtu EU.

Kako se ističe, društvena mreža Iks, koja je u Makovom vlasništvu, nije uspela da se efikasno suprotstavi ovom rastu.

“Tokom 2022. godine, publika i proruski nalozi na društvenim mrežama značajno su se povećali širom Evrope. Preliminarne analize pokazuju da su se domet i uticaj naloga koje podržava Kremlj dodatno povećao u prvoj polovini ove godine, delom zbog odluke Ilona Maska da ukloni bezbednosne standarde sa Iksa”, navodi se.

Međutim, studija napominje da druge društvene mreže, kao što su Instagram i Fejsbuk, takođe “nisu uspele da se efikasno suprotstave širenje ruske propagande”, istaknuvši da su članice EU ogorčene zbog informacija koje se šire na tim društvenim mrežama.

Ranije je Fejsbuk označen kao društvena mreža koja “širi propagandu i lažne informacije koje izazivaju paniku u Rusiji”.

Nakon toga, predsednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin podržao je inicijativu Komiteta Državne dume za bezbednost i borbu protiv korupcije da se izradi predlog zakona koji bi “označio kao kriminal širenje laži o akcijama Oružanih snaga Ruske Federacije”.

Prošle godine Mask je optužen za objavljivanje mirovnog predloga naklonjenog Kremlju, u kome je sugerisao da bi Ukrajina trebalo da održi referendume o suverenitetu koje je organizovala Rusija u regionima koje je pripojila.

Mask je za vreme pregovora oko satelita “Starlink” rekao zvaničnicima Pentagona da je lično razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, piše “Njujorker”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare