12. Februara 2024.

EU odobrila rezoluciju: Profit od zamrznute ruske imovine ide Ukrajini

Zaduženi za upravljanje fondovima neće moći da koriste prihode od ruske imovine po sopstvenom nahođenju

SavJet EU odobrio je rezoluciju kojom je omogućeno korišćenje profita od zamrznute imovine Ruske Federacije za Ukrajinu, saopšteno je iz EU.

Kako su prenele “RIA Novosti”, zaduženi za upravljanje fondovima neće moći da koriste prihode od ruske imovine po sopstvenom nahođenju i oni će se čuvati na posebnim računima. 

Ruska centralna banka ima oko 300 milijardi dolara zamrznute imovine u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi i prihoduje milijarde dolara kamata godišnje od nje. Konfiskovanje tako velike sume novca suverene zemlje je do sada neviđeno i nezamislivo i moglo bi da ima nepredvidive pravne i ekonomske posledice i za Rusiju i za Zapad, konstatovao je ranije kineski “Global tajms”.   

Članice EU podržale su u junu 2023. godine plan za izdvajanje milijardi evra zamrznute imovine ruske Centralne banke kao prvi korak ka njihovom mogućem korišćenju za obnovu Ukrajine.

Od 260 milijardi evra ruskih deviznih rezervi koje su imobilisane 2022. kao odgovor na operaciju Moskve, 191 milijarda evra se nalazi u belgijskom “Eurokliru”, centralnom registru hartija od vrednosti.

Kako je ranije objasnio evropski diplomata, Evropska komisija je predložila da se prihodi od zamrznute ruske imovine čuvaju na posebnim računima kako bi kasnije mogli da se upotrebe za finansiranje Ukrajine. I dalje nije bilo govora o prebacivanju tih sredstava u budžet EU ili direktno Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađom, uz napomenu da EU cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu. 

Kremlj je naveo da bi donošenje ovakvih odluka predstavljalo “još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava”.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare