EU nije donijela odluku o korišćenju zamrznute ruske imovine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU nije donijela odluku o korišćenju zamrznute ruske imovine

Zapadne zemlje nastaviće da razmatraju tu opciju, ali odluke još uvek nema, tvrdi evropski diplomata

Evropska unija još nije donela odluku o korišćenju zamrznute ruske imovine, razgovori na tu temu nastavljaju se kako unutar EU, tako i sa drugim međunarodnim partnerima, rekao je neimenovani ruski diplomata medijima u Briselu.

“Razgovori na tu temu se nastavljaju, kako u okviru EU tako i sa našim međunarodnim partnerima. Postoji nekoliko opcija, ali za sada nismo doneli odluku o korišćenju tih sredstava”, izjavio je on, prenose “RIA Novosti”.

Pojedini zapadni mediji nedavno su objavili da Pravna služba Saveta EU smatra da bi korišćenje dela ruske imovine, vredne oko 34 milijarde dolara, bilo pravno izvodljivo.

Prema tim izvorima, korišćenje zamrznutih sredstava Ruske banke podrazumeva određivanje datuma do kojeg će se koristiti za obnovu Ukrajine, obezbeđenje likvidnih sredstava, kao i činjenicu da se glavnica i kamata moraju biti vraćen u Rusiju u nekom trenutku.

Pojedini evropski političari, poput nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i estonske premijerke Kaje Kalas podržali su konfiskaciju ruske imovine i korišćenje iste za “obnovu Ukrajine”.

Procenjuje se da je u zemljama EU i G7 zamrznuto oko 300 milijardi dolara u vlasništvu ruske Centralne banke.

RT.

Danas objavljeno

Izvučen kroz granje: Objavljen potresan snimak spasavanja bebe iz Morače VIDEO

Vanja A

Uklonjena ograda: Završena pješačka platforma kod Gradske uprave

Vanja A

Izvještaj Stejt Departmenta o BiH: Problemi s nezavisnošću pravosuđa, korupcija u vlasti

Vanja A

Ostavite komentar