21. Januara 2023.

Eskobar: Želimo dogovor Bograda i Prištine što prije

On je u intervjuu za Juronjuz Srbija naglasio da ne postoji nikakav formalni rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da je želja da proces bude okončan što je pre moguće.

“Voleli bismo dogovor što je pre moguće. Da ga imamo sutra, prihvatili bismo ga sutra. Ako su potrebne dve godine, onda dve godine. Ali moramo da se krećemo brzo, jer svaka konfrontacija koju vidimo između Kosova i Srbije je sve opasnija”, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, poslednja, spor oko barikada je mogla da bude nasilna i zato hitno mora da se radi na tome.

“Ono što želim da vidim na kraju procesa je posvećenost Evropske unije proširenju na Zapadni Balkan i zemlje Zapadnog Balkana pravo na putu integracija u Evropsku uniju u razumnom periodu. Pod razumnim, ne mislim 20 godina. Mislim mnogo ranije”, rekao je Eskobar.

On podseća da je dijalog koji se vodi proces pod pokroviteljstvom Evropske unije i da zato ne želi da govoriu njihovo ime, ali da SAD u potpunosti podržavaju taj proces i “podržavaćemo da Srbija i Kosovo na najbolji mogući način načine konkretne korake”.

On je ocenio da se već zakasnilo sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

“To je pravno obavezujuća međunarodna obaveza Srbije i Kosova. Stoga jedna strana i jedna osoba ne može da odustane od te obaveze.

Tako da će zajednica biti uspostavljena, a pitanje je kako da do toga dođemo ranije”, izričit je Eskobar.

Odgovarajući na pitanje da li je rešenje moguće bez toga da Srbija formalno prizna tzv. Kosovo ponavlja da rešenje nije moguće ako se nastave ove krize u regionu.

“Ako se nastave ovi sporovi između zemalja koji mogu da vode u nasilje, onda takođe nije moguće”, navodi Eskobar.

Eskobar je ponovio da vidi rešenje spora u evropskim integracijama i rušenju barijera na Zapadnom Balkanu.

“Da imamo jedinstveni sistem registarskih tablica za ceo Zapadni Balkan, ne bismo imali ovaj spor. Da imamo stvaran benefit za ljude u Srbiji, gde mogu da mogu da promene svoje lične karte i registarske tablice u nešto što je u skladu sa evropskom normom, gde bi Evropa prihvatila vaše lične karte da prolazite kroz EU prelaze na aerodromima i da vaš automobil ide u EU kolonu, kako ne biste čekali šest sati da stignete u Grčku tokom leta. To je tip rešenja koja predlažemo. To je suština”, kaže Eskobar.

Eskobar je, na pitanje da li su ubrzane evropske integracije deo konačnog sporazuma, rekao da ne zna jer SAD nisu deo tog procesa, ali da bi on to “bez sumnje podržao, ne samo za Srbiju, nego za ceo region”.

Na konstataciju da SAD podržavaju Kosovo godinama Eskobar reaguje opaskom da podržavaju i Srbiju i da podržavaju dublje odnose izmedju SAD i Srbije.

On izražava uverenje da sve zemlje regiona međusobno treba da se priznaju “jer je ono što definiše Zapadni Balkan neverovatan ekonomski potencijal koji ima koji je uvećan kada radite zajedno”.

Eskobar je rekao i da nije uveren da nijedan srpski političar neće prihvatiti priznavanje Kosova.

(Tanjug Foto: Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare