21. Januara 2023.

Eskobar najavio novi susret: ZSO će biti formirana

Eskobar je za Glas Amerike rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana, sa ili bez volje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i naglasio da formiranje ZSO i pregovori o francusko-nemačkom predlogu “nisu u potpunosti povezani”.

Na konstataciju da je Kurti više puta rekao da neće formirati ZSO, Eskobar je poručio da “jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od sprovođenja pravno obavezujućih tačaka”.

  • Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi želeli da vide bolje odnose između Srba na severu i ostatka zemlje – rekao je Eskobar.

On je dodao da međunardona zajednica očekuje i zahteva od Prištine da formira ZSO.

Na pitanje da li to znači da će SAD to uraditi ako Kurti ne bude hteo, Eskobar je rekao da će SAD započeti razgovor o tome, “nacionalni razgovor o tome šta ispunjenje te obaveze znači za narod na Kosovu”.

On je dodao da “Kurti ne mora da se složi” s tim jer se “Kosovo već složilo”.

Eskobar je ocenio da nije pitanje da li je Kurti saglasan ili ne, već kako će to biti implementirano, a na konstataciju da ga Kurti neće implementirati, kategorično je rekao “biće implementiran”.

ZSO i Francusko-nemački predlog nisu povezani

Upitan da li je, ukoliko se formira ZSO, to način da se ohrabri Beograd da načini korak ka prihvatanju francusko-nemačkog predloga, Eskobar je rekao da te dve stvari nisu u potpunosti povezane.

  • ZSO je postojeća obaveza i mora da se implementira. Francusko-nemački predlog je veoma dobar predlog koji obema zemljama omogućava napredak ka održivom miru. I na tome ćemo simultano raditi i potrebne su nam obe stvari – poručio je on.

Na pitanje da li postoji datum sledećeg susreta u Briselu, Eskobar je rekao da formalno ne postoji, ali da se o tome razgovara i da bi trebalo da se desi “vrlo, vrlo uskoro”.

Na konstataciju da je Vučić, nakon današnjeg sastanka sa međunarodnim predstavnicima, rekao da je bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ako se ne bi usaglasila sa predloženim planom za KiM i pitanje koje su to posledice i da li je Vučić zapravo prihvatio predlog, Eskobar je rekao da ne želi da govori o diskusijama koje se vode u kontekstu dijaloga, ali da su detaljno razgovarali o tome koje su posledice za region ako ne napreduje.

  • Da ima otvorenu ranu i zamrznuti konflikt koji zapravo i nije zamrznut, da zajednica na severu Kosova živi u tenzijama, sa barikadama i pod pritiskom, ljudima koji su zabrinuti… o tome smo razgovarali. I to želimo da rešimo u kontekstu dijaloga. Mislim da smo imali dobar razgovor i da svi razumemo koji su izazovi ako nastavimo ovako kako smo radili do sada… Mislim da smo danas mnogo napredovali. Razgovori su bili veoma, veoma konstruktivni i mislim da imamo dobru osnovu za dalje – rekao je Eskobar.

Na pitanje da li to što kaže da su razgovori “konstruktivni” znači da će dijalog biti nastavljen na osnovu francusko-nemačkog predloga, on je odgovorio potvrdno i naglasio da je taj predlog sada na stolu.

  • E sada, kako ćemo ispregovarati aneks o implementaciji, to je druga priča. Srbija učestvuje 50 odsto u tom procesu i ne treba se ničeg plašiti. Mislim da ovaj predlog otvara mnoge prilike – ocenio je Eskobar.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare