7. Decembra 2023.

Erdogan u Atini poslije šest godina: Kirjakose, ako ti nama ne prijetiš…

Erdogan je prošle godine prekinuo bilateralne razgovore zbog spora u vezi sa povredom vazdušnog prostora, nakon što je optužio Micotakisa da vrši pritisak na SAD da blokiraju prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Atinu po prvi put posle šest godina, odlučan da posle ozbiljnih tenzija sa tom nacijom, sada nastavi znatno pomirljivijim tonom, odnosno sa “vin vin pristupom” za obe strane.

Poslednji put kada je turski lider posetio grčku prestonicu – na današnji dan pre šest godina – bez diplomatskog taktiziranja odmah je krenuo u ofanzivu, otvarajući, kako “Gardijan” piše, trnovito pitanje podeljenog Kipra, ali i druge nezgodne teme poput pitanja tretmana muslimanske manjine u Trakiji i grčkog rukovanja otomanskim diplomatama.

Bilateralni odnosi dve zemlje su se od tad samo pogoršavali, a dva NATO rivala umalo i da zarate zbog spornih pomorskih resursa.

Ovoga puta, barem po Erdgoganovim najavama, sve će biti drugačije. Na redu je, čini se, umesto ratnih pretnji, ofanziva šarma između dve države. Predsednik Turske najavio je da očekuje da će njegova poseta Grčkoj otvoriti novo poglavlje u odnosima Ankare i Atine i dodao da Turska nastoji “da stekne više prijatelja, a manje neprijatelja”.

“Idem u Atinu sa vin-vin pristupom, onim na kome svi dobijaju. Tamo ćemo razgovarati o odnosima Turske i EU kako bismo doneli odluke dostojne duha nove ere”, najavio je Erdogan.

Turski predsednik je, dodaje “Hurijet”, naveo i da ne postoje pitanja koja dve države ne mogu rešiti.

“Grčka je naš sused, i mi ćemo nastaviti da budemo susedi. Imamo zajedničku geografiju i delimo isto more. Udišemo isti vazduh. Povezani smo našom prošlošću”, rekao je Erdogan u eksklizivnom intervjuu grčkom dnevniku “Katimerini”.

Tokom njegovog susreta sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom očekuje se da će dvojica lidera potpisati “deklaraciju o prijateljskim odnosima i dobrosusedskoj saradnji”, čime se formalizuje zajednička namera da se poprave veze.

“Moj prijatelju Kirijakos, mi ti ne pretimo, ako ti ne pretiš nama. Hajde da ojačamo poverenje između naših zemalja. Hajde da unapredimo našu saradnju u svim sektorima – u ekonomiji, trgovini, transport, energetika, zdravstvo, tehnologija, obrazovanje i pitanja mladih”, poručio je Erdogan pred ovaj susret.

Dva saveznika iz Severnoatlantskog saveza (NATO) istorijski su neprijatelji, još od perioda otomanskih osvajanja.

Dve zemlje decenijama su u sukobu oko niza pitanja, počev od razmirica oko energetskih resursa, preko prava na prelete Egejskog mora, do etnički podeljenog Kipra koji je Turska napala 1974. nakon državnog udara čiji je cilj bio ujedinjenje sa Grčkom. Turskoj su smetale i provokativne akcije Grčke uključujući i to što ova zemlja naoružava ostrva u blizini turskog kopna.

Erdogan je prošle godine prekinuo bilateralne razgovore zbog spora u vezi sa povredom vazdušnog prostora, nakon što je optužio Micotakisa da vrši pritisak na SAD da blokiraju prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj.

Nedavni pozitivni gestovi sa obe strane utrli su put predstojećim diskusijama, signalizirajući pomak u odnosu na dugogodišnje tenzije ukorenjene u teritorijalnim sporovima, pitanjima pomorskih granica i različitih političkih ideologija.

Otopljavanje odnosa poseban zamah je dobilo nakon brzog odgovora Grčke na razorne zemljotrese u jugoistočnoj Turskoj u februaru, gde su svojim komšijama ekspresno poslali spasilačke timove i pomoć. Solidarnost između dve nacije produbljena je, zatim, nakon tragične železničke nesreće u severnoj Grčkoj, a Ankara je izrazila saučešće i pružila pomoć.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare