5. Septembra 2023.

Erdogan najavio sastanak o žitnom sporazumu s Guterešom u Njujorku

Turski predsednik je nakon razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju rekao da najnoviji predlog UN sadrži pokušaje da se udovolji nekim od uslova Rusije za povratak žitnom sporazumu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će o obnavljanju žitnog sporazuma razgovarati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom tokom Generalne skupštine Svetske organizacije u septembru.

Erdogan je rekao da je u bliskom kontaktu sa Ujedinjenim nacijama u vezi sa oživljavanjem inicijative za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, prenosi Rojters.

Turski predsednik je u ponedeljak, nakon razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, rekao da najnoviji predlog UN sadrži pokušaje da se udovolji nekim od uslova Rusije za povratak žitnom sporazumu.

Putin je nakon tog sastanka rekao da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu čim se ispune obećanja koja su joj data. Ruski zahtevi uključuju vraćanje poljoprivredne banke te zemlje na SVIFT sistem plaćanja i osiguranje brodova uključenih u inicijativu za žito.

Gutereš je prošle nedelje saopštio da ima rešenje i da je poslao pismo ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, u kojem je izneo konkretne predloge za obnavljanje sporazuma o žitu.

Sporazum o žitu je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju, jer nisu ispunjeni njeni uslovi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare