30. Januara 2023.

Erdogan: Makron je nepošten, SAD će platiti cijenu ako ne ispune svoj dio dogovora

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara veruje da “međunarodna politika treba da se gradi na poštenju”, te da predsednik Fracuske Emanuel Makron “nije pošten”.

“Tamo gde nema poštenja, nema ni dostojanstva”, poručio je Erdogan u obraćanju mladima na skupu u pokrajni Bilečik i dodao da Francuska brzo gubi svoju reputaciju u Africi, uključujući Mali i Burkinu Faso, ali i u široj međunarodnoj zajednici.

On je naveo da je “žalosno to što se pozicija Turske u sukobu sa Grčkom ignoriše”. 

Osvrćući se na odnose sa Rusijom, Erdogan je istakao da postoji uzajamno poštovanje u odnosima dve zemlje i predložio trilateralni sastanak Ankare, Moskve i Damaska u vezi sa situacijom u Siriji.

“Trenutno ne možemo da dobijemo rezultat koji želimo u razvoju događaja u severnoj Siriji, ali hajde da se sada sastanemo i udružimo kao trio, Rusija, Turska i Sirija”, rekao je turski predsednik.

Mir u regionu će biti postignut ako se na taj način bude pregovaralo, naveo je on.

“Možemo čak dodati i Iran ovome. Neka dođe i Iran”, dodao je Erdogan.

Iako još nije objavljen datum ili lokacija, očekuje se sastanak ministara spoljnih poslova Turske, Rusije i Sirije, što bi bili još jedni pregovori na visokom nivou od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine.

Ruski, turski i sirijski ministri odbrane sastali su se 28. decembra u Moskvi da bi razgovarali o borbi protiv terorizma u Siriji i dogovorili nastavak trilateralne saradnje kako bi se osigurala stabilnost u zemlji i širem regionu.

Komentarišući borbene avione F-35, Erdogan je pozvao SAD da ispune svoj deo dogovora.

“Obećali ste F-35, ali niste održali reč. Iako smo platili oko 1,4 milijarde dolara, ne dajete ništa zauzvrat”, rekao je Erdogan i upozorio da bi SAD mogle da plate cenu ukoliko ne ispoštuju ugovor.

Tursko-američki odnosi su poslednjih godina zategnuti zbog američke podrške Radničkoj partiji Kurdistana u severnoj Siriji, kao i zbog toga što SAD nisu odobravale to što je Turska 2017. godine kupila ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

Nakon turske kupovine ruskog oružja, SAD su 2019. godine suspendovale tu državu iz programa kupovine borbenih aviona F-35.

Turska je više puta naglasila da je ispunila svoje obaveze u vezi sa kupovinom F-35 i da je suspenzija bila protiv pravila, te je predložila komisiju koja bi istražila spornu kupovinu.  

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare