9. Septembra 2023.

Erdogan liderima G20: Ispunite zahtjeve Rusije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan apeluje na lidere G20 da ispune neke od zahteva Rusije da bi se obnovio prehrambeni sporazum, prenosi agencija Blumberg.

“Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poziva lidere članica G20 da ispune neke uslove Rusije u cilju obnavljanja sporazuma koji je omogućio da se regulišu isporuke ukrajinskog žita i smanje svetske cene hrane”, navodi se u saopštenju agencije.

Izvori ističu da je Erdogan to traži na zatvorenim sastancima sa liderima.

Prema informacijama turskih zvaničnika, Turska moli svetske lidere da “pomognu u obezbeđenju ruskog izvoza hrane i đubriva kompanije “Lloyd's of London” “, kao i da uključe Moskvu u sistem međunarodnog plaćanja SVIFT.

Prethodno, Ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan sastali su se u Sočiju 4. septembra.

Na konferenciji za medije turski lider je rekao da je Ankara zajedno sa UN pripremila novi paket inicijativa koji ima za cilj obnavljanje crnomorske prehrambene inicijative, te da se nada pozitivnom ishodu nakon razmatranja.

Predsednik Rusije je kazao da je Moskva spremna da se vrati prehrambenom sporazumu u roku od nekoliko dana nakon što se ispune obećanja koja su joj data u okviru dogovora iz Istanbula od jula prošle godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare