23. Februara 2024.

Epilog “Operacije Sinica” ili ko je ubio Maksima Kuzminova?

Izrešetano telo čoveka čiji su dokumenti glasili na ime Igora Ševčenka pronađeno je, u ponedeljak, u mraku podzemne garaže u mestu Viljajohosa nedaleko od Alikantea. Nakon što su ga ustrelili, napadači su ga pregazili automobilom čiji su ugljenisani ostaci pronađeni na dvadesetak kilometara udaljenom parkingu. Meci kojima je ubijen, tvrde španski istražitelji, proizvedeni su u Rusiji.

Posle nekoliko sati, španska policija je utvrdila da je Ukrajinac Igor Ševčenko, ustvari, Maksim Kuzminov – glavni akter najuspešnije akcije ukrajinske obaveštajne službe od početka rata u toj državi i čovek koji je početkom avgusta prošle godine prebegao iz Rusije za komandama helikoptera Mi-8.

Posle preleta na ukrajinsku teritoriju, nakon kojeg su ubijena dva preostala člana posade, Kuzminov se nekoliko puta pojavio u javnosti, nakon čega je naprosto nestao, pošto su ga ruske vlasti proglasile “izdajnikom”.

Maksim Kuzminov u Ukrajini

Španska policija je odmah blokirala mesto na kojem je telo pronađeno, dok su iz istrage isplivali detalji o ubistvu, uključujući tvrdnju da je municija ruskog, ili sovjetskog porekla.

Ovaj detalj je odmah kao krivce označio ruske špijune, iako su vlasti u Madridu navele da nema nikakvih dokaza koji bi mogli potvrditi takve tvrdnje, ali da će, ukoliko bude dokazana umešanost Moskve, Španija žestoko reagovati.

“Španija će snažno odgovoriti, ukoliko bude potvrđena umešanost Kremlja”, rekao je dnevniku El Pais neimanovani zvaničnih španskog ministarstva spoljnih poslova.

Zvaničnici španskih obaveštajnih službi, pak, smatraju da će direktne veze ubica i vlasti u Kremlju biti jako teško dokazive, ali da veruju da su ubice radile po nalogu neke od ruskih službi.

Da nema sumnje ko je Igor Ševčenko potvrđeno je nakon što je katalonski Periodiko objavio faksimil ukrajinskog pasoša, pa se na osnovu fotografije jasno vidi da su ubijeni Ukrajinac i odbegli ruski pilot, ustvari, ista osoba.

Pasoš Igora Ševčenka

Ni 48 sati posle ubistva španska policija nije uspela da identifikuje moguće krivce, ali nade polaže u tragove koji bi mogli da budu pronađeni na podu podzemne garaže ili zapaljenom “hjundaiju”, javljaju mediji u Španiji.

Istovremeno, španska obaveštajna služna negirala je da je imala bilo kakve informacije da se Kuzminov iz Ukrajine, preselio u Španiju.

Na listu mogućih tragova upisan je i telefonski razgovor koji je Kuzminov vodio sa neimenovanom devojkom iz Rusije, tokom kojeg je, navodno, nagovarao da mu se pridruži u Alikanteu, gde se doselio svega nekoliko dana pre nego što je ubijen.

Dnevnik El mundo, pak, tvrdi da je Kuzminov imao status “tajnog političkog izgnanika”, zbog čega je dobio dozvolu da, pod zaštitom, trajno boravi na teritoriji Španije.

Identitet ubijenog potvrdile su i ukrajinske vlasti.

Operacija Sinica

Aleksej Kuzminov je u avgustu prošle godine, u niskom letu, preleteo preko linije fronta i spustio helikopter Mi-8 na livadu nedaleko od Poltave, gde su ga već čekali ukrajinski vojnici.

Bio je jedini od tri člana posade koji je znao za plan bekstva, a ostala dvojica su pokušali da pobegnu, ali su ih ukrajinski vojnici stigli i ubili.

Pogled iz helikoptera Mi-8

“Uspeli smo da stupimo u kontakt sa pilotom, evakuišemo celu njegovu porodicu iz Rusije i stvorimo preduslove da prebegne sa letelicom bez znanja ostalih članova posade. Kada su shvatili gde su sleteli, pokušali su da pobegnu, ali su, nažalost ubijeni. Bilo bi bolje da smo ih žive uhvatili, ali šta je tu je”, rekao je posle prebega šef ukrajinskih špijuna Kirilo Budanov.

Helikopteru napravljen 2016. godine, pronađeni su delovi za lovačke avione, a ukrajinska vojska je, kasnije, objavila da su prikupljene informacije od neprocenjive vrednosti za delovanje protivvazdušne odbrane.

“Nisam samo ukrao helikopter, već sam bez problema preleteo od tačke A do tačke B po prethodno utvrđenoj ruti. Poleteo sam 9. avgusta sa aerodroma u Kursku ka mestu Šebekino, udaljenom dvadesetak kilometara od granice. Leteo sam na visini od pet do 10 metara i radio je bio isključen. Počeli su da pucaju na mene dok smo preletali granicu. Ne znam tačno ko, ali mislim sa ruske strane. Ranjen sam u nogu i nedugo zatim sleteo na određeno mesto”, govorio je posle Kuzminov.

Beg u Tursku

Ukrajinske vlasti tvrdile su da su mu isplatile 500.000 dolara za ovu akciju.

Kuzminov je bio prvi ruski pilot koji je sa prebegao sa letelicom, još od Aleksandra Zujeva, koji je 1989. godine u borbenom avionu Mig-29 preleteo u Tursku. Zujev je četiri godine posle bega poginuo u vazduhoplovnoj nesreći u američkoj državi Vašington.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Ratko
Ratko
1 mjesec prije

Mislim da je ovo dobra škola za neke nove koji planiraju da urade nešto slično, vidim da su oba navedena “junaka” završili veoma brzo svoju karijeru…