15. Februara 2023.

Električni Mini Cooper SE Convertible neće ostati samo prototip

U Miniju kažu da nisu imali u planu proizvodnju električnog modela Cooper SE Convertible koji je kao prototip predstavljen u julu 2022. godine, ali su zbog pozitivne reakcije javnosti na kraju promijenili mišljenje, pa će u aprilu početi proizvodnju produkcijske verzije koja će se kupcima u Evropi ponuditi u samo 999 primjeraka.

Elektropokretan produkcijski Cooper SE koji se ne razlikuje od prototipa sa sobom donosi platneni sklopivi krov i jedan elektromotor čijih je 184 KS zaduženo za pokretanje prednje osovine. Potencijal elektromotora dovoljan je za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,3 sekunde, a kapacitet baterija osigurava prelazak do 201 kilometara (WLTP).

Platneni sklopivi krov može se spuštati/podizati do brzine kretanja koja ne prelazi 30 km/h, a “open air“ Cooper dijeli nekolicinu karoserijskih komponenti s električnim “hatchback“ Cooperom SE koji je predstavljen prije tri godine. Među zanimljivim detaljima su i 17-inčne felge koje se isporučuju samo uz elektropokretane Minije.

“U ovom trenutku svaki peti proizvedeni primjerak Minija pokreće samo elektromotor, što je bio dodatni motiv da od aprila u priču uvedemo i električni Cooper SE Convertible koji će u maloj seriji biti ponuđen samo kupcima u Evropi“, rekla je Stefani Wurst koja je odnedavno na čelu Minija. Cijena još uvijek nije otkrivena.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare