2. Septembra 2023.

Ekvador, zemlja nasilja – bombe, pobune i ubistva

Dve bombe eksplodirale su nedaleko od sedišta ekvadorske zatvorske uprave, nekoliko sati pošto je policija upala u nekoliko zatvora u potrazi za nelegalnim naoružanjem. U pobuni koja je usledila, zatvorenici su oteli najmanje 50 čuvara i sedmoricu policajaca.

Dve eksplozije potresle su ekvadorski grad Kito, označavajući prvi odgovor narko-bandi na pokušaj vlasti da zavedu red u zatvorima u kojima je, tokom prethodnih 12 meseci, ubijeno više stotina ljudi.

Auto-bombe, na dve lokacije u gradu, postavljene su nedaleko od zgrada u kojima su smešteni zvaničnici zatvorske uprave, ali, prema informacijama ekvadorske policije, u eksplozijama nije bilo žrtava.

Policija je reagovala munjevito, pa se nekoliko sati posle detonacija, iza rešetaka našlo desetak navodnih pripadnika narko-bandi, za koje se sumnja da imaju veze sa nekoliko nedela, uključujući i nedavno ubistvo kandidata na predsedničkim izborima Fernanda Viljavisensija Valensije (Fernando Alcibiades Villavicencio Valencia).

Seriju događaja pokrenula je ambiciozno zamišljena policijska akcija tokom koje se specijalci upali u nekoliko zatvora i pokrenuli potragu za nelegalnim naoružanjem.

“Preduzeli smo mere, posebno u zatvorima, gde su usledile nasilne reakcije kriminalaca koji pokušavaju da zastraše državu”, rekao je predsednik Ekvadora Giljermo Laso.

Pobuna u zatvoru

Policija je, tokom pretresa, zaplenila izvesnu količinu naoružanja i nekoliko osuđenika premestila u druge zatvore u pokušaju da spreči šefove bandi da iz zatvora organizuju šverc kokaina.

Reakcija kriminalaca usledila je gotovo neposredno posle predsednikove izjave, pa su zatvorenici nekoliko zatvora oteli pedeset čuvara i sedam policajaca, što je dodatno podiglo tenzije u državi.

Ministar unutrašnjih poslova Huan Zapata rekao je da je u toku akcija vlasti, ali nije precizirao o kakvim se potezima radi.

“Zabrinuti smo za bezbednost svojih službenika”, rekao je Zapata dnevniku Ekstra.

Ekvadorske vlasti već godinama tvrde da se baze narko-bandi nalaze zatvorima, odakle vode operacije u sedam ekvadorskih provincija. Smatraju ih odgovornom ta seriju pobuna u zatvorima, u kojima je stradalo više od trista ljudi.

Eksplozija upozorenja

U obračunu ove dve bande u zatvoru Belavista, sredinom prošle godine, ubijeno je 100 osoba, dok je oko zidina pronađeno još više od 40 tela, mahom pripadnika organizacije “R7”.

Ekvador je, u seriji akcija protiv organizovanog kriminala, od maja 2021. zaplenio oko 500 tona različitih droga, što je državni sekretar za bezbednost Vagner Bravo protumačio kao razlog za početak novog mafijaškog rata.

“Ostala je praznina na crnom tržištu i ojačala je borba za teritorije među bandama. Bezmalo ljudi koji su ove godine ubijeni vatrenim oružjem imalo je kriminalne dosijee”, rekao je Bravo portalu Notimundo.

Pretres u zatvoru

Obračuni rivalskih mafija, u zatvorima ali i van njih, ozbiljno su uzdrmali autoritet ionako ne preterano uticajnog predsednika Giljerma Lasa, koji je posle ubistva predsedničkog kandidata obećao da će počinioci biti kažnjeni.

Ekvador je ključna stanica na putu kokaina od Kolumbije i Perua do Sjedinjenih Država.

U poslednjih godinu dana, u Ekvadoru je zaplenjeno 210 tona droge i registrovano više od 4.500 ubistava. Samo u obračunima u zatvorima, od 2019. godine ubijeno je oko 600 ljudi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare