6. Jula 2023.

Efekti El Ninja već prisutni: Tri rekordno vrela dana

Ponedeljak, utorak i sreda tri su uzastopna dana kada su zabeležene rekordno izmerene prosečne temperature, više od d 17,01 stepen Celzijusa

Prosečna temperatura na Zemlji ostala je na rekordno visokom nivou tri dana zaredom, a to je najnoviji pokazatelj klimatskih promena.

Prosečna globalna temperatura planete bila je u sredu 17,18 stepeni Celzijusovih, prema merenju Univerziteta u američkoj državi Mejn, koji koristi satelitske podatke i kompjuterske simulacije za merenje.

To se poklopilo sa rekordom postavljenim u utorak od 17,18 stepeni Celzijusovih, a prethodni rekord od 17,01 stepen Celzijusa postavljen je u ponedeljak, preneo je AP.

Naučnici generalno koriste duža merenja – mesece, godine, decenije – da bi pratili zagrevanje Zemlje, ali dnevni maksimumi su pokazatelj da klimatske promene dostižu nepoznatu teritoriju.

Oni su mesecima upozoravali da bi ova godina mogla biti rekordna po toploti jer su klimatske promene izazvane ljudskim faktorom, odnosno sagorevanjem fosilnih goriva, zagrejale atmosferu.

Naučnici su takođe primetili da je efekat La Ninja, prirodno hlađenje okeana, ustupilo mesto El Ninju, obrnutom fenomenu koji je obeležen zagrevanjem okeana.

Severni Atlantik je ove godine zabeležio rekordno visoke temperature.

Iako to nisu zvanični vladini podaci, “ovo nam pokazuje gde se trenutno nalazimo”, rekla je glavna naučnica Nacionalne uprave za okeane i atmosferu Sara Kapnik.

U sredu je 38 miliona Amerikanaca bilo pod nekom vrstom upozorenja na visoke temperature, rekla je Kapnik.

Grad Severni Grenvil u Ontariju u Kanadi, pretvorio je svoja klizališta u centre za hlađenje, pošto su temperature u sredu dostigle 32 stepena Celzijusovih, a osećaj je zbog povećane vlažnosti bio kao da je 38 stepeni.

Globalni temperaturni rekord od utorka bio je za jedan stepen Celzijusa viši od proseka u periodu od 1979. do 2000. godine.

Rekordno visoke temperature nadmašene su ove sedmice u Kvebeku u Kanadi i Peruu.

U Pekingu je bilo devet uzastopnih dana od prošle sedmice kada je temperatura prelazila 35 stepeni Celzijusovih.

Gradovi širom SAD, od Medforda, Oregona do Tampe na Floridi, nalaze se na najvišim temperaturnim nivoima svih vremena, rekao je meteorolog iz američke Nacionalne meteorološke službe Zek Tejlor.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare