7. Novembra 2023.

Džonson nazvao ministarstvo “odredom za smrt”

Boris Džonson se našalio da je Ministarstvo finansija Ujedinjenog Kraljevstva “odred za smrt” dok se zalagao za ublažavanje ograničenja zbog koronavirusa.

To je saopšteno u zvaničnoj istrazi zemlje o kovidu 19.

Istražni savetnik Dermot Kiting pročitao je izvode iz dnevnika Patrika Valansa, glavnog naučnog savetnika tokom pandemije, tokom poslednje sesije istrage u ponedeljak.

Oni se usredsređuju na Džonsonove stavove o progresivnom popuštanju kovid ograničenja kroz sistem regionalnih ograničenja u zemlji – i sugerišu da je Džonson želeo da angažuje skeptike koji se drže zaključavanja iz najvišeg finansijskog odeljenja kojim je u to vreme upravljao Riši Sunak, koji je na kraju nasledio Džonsona na mestu premijera.

U istrazi se saznalo da Džonson “želi nivo 3 do 1. marta, nivo 2 do 1. aprila, nivo 1 do 1. maja i ništa do septembra”.

Prema Valansovom dnevniku, Džonson je završio sastanak “rekavši da tim mora da dovede odred za smrt” (misleći na ministarstvo finansija).

Pritisnut na liniju, Stjuart Glasborou – bivši Džonsonov pomoćnik u državnoj službi – rekao je da se “ne seća” da je ta fraza korišćena.

Tvrdnja je stigla onog dana kada je Kler Lombardeli, glavni ekonomski savetnik Ministarstva finansija tokom pandemije, rekla da je Sunaku savetovano da “snažno odbije” predloge za kratko drugo nacionalno zatvaranje krajem 2020.

“Ekonomski uticaj će biti ozbiljan”, rekla je ona.

Britanska istraga o kovidu donela je niz zapaljivih tvrdnji poslednjih nedelja. Očekuje se da će Sunak, Džonson i druge visoke ličnosti iz vlade dati izjave – i detaljno izložiti svoju verziju događaja – kasnije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare