Džez legenda Vejn Šorter preminuo u 90. godini - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Džez legenda Vejn Šorter preminuo u 90. godini

Kompozitor i jedan od najtalentovanijih saksofonista u istoriji džeza Vejn Šorter preminuo je u bolnici u Los Anđelesu u 90. godini.

Sa karijerom koja je trajala nekoliko decenija, Šorter može da se pohvali da je bio pionir u mnogim džez pravcima, poput bopa, fjužona i drugih.

Šorter je rođen u Njuarku u Nju Džerziju 1933. godine, a počeo je da svira klarinet sa 15 godina, da bi se kasnije profilisao za tenor i soprano saksofon. Zajedno sa bratom Alanom počeli su da se zanimaju za bi-bap.

Nastavio je da se usavršava tokom srednje škole, a na fakultetu je studirao muziku. Nakon odsluženih dve godine u vojsci njegov talenat vrlo brzo ga je svrstao u krem džeza.

Šorter je bio centralna figura u tri najznačanije džez grupe 20. veka – “Jazz Messengers” predvođene Artom Blejkijem, drugom izdanju kvinteta Majlsa Dejvisa sredinom 60-ih godina, a posle toga i u kultnom fjužon bendu “Weather Report”.

Sarađivao je sa mnogim muzičarima iz raznih žanrova, a poznato je njegovo partnerstvo sa Džoni Mičel, kojoj je svirao na 10 albuma. Radio je i sa Santanom i Stili Denom.

Osvojio je čak 11 Gremija, kao i Gremi za životno delo.

RTSmagazin.

Danas objavljeno

Kolin Farel opet je single: Ovo će obradovati mnoge dame

Vanja A

Hale Beri kao od majke rođena, nagim fotkama “zapalila” Instagram

Vanja A

DNK analiza Betovenove kose otkrila tajnu staru gotovo 200 godina

Vanja A

Ostavite komentar