10. Jula 2023.

Dvostruki udar: Izdato upozorenje cijelom svijetu, biće totalni haos, ali bukvalno

Na čitavoj teritoriji regiona na snazi je crveni meteo zbog UV zračenja. Ali, ono što nas čeka narednih godina može da bude mnogo gore.

Svetske vlade moraju da se pripreme za još ekstremnije vremenske prilike i rekordne temperature u narednim mesecima. Na ovo je upozorila Svetska meteorološka organizacija (SMO), agencija Ujedinjenih nacija za vreme, klimu i vodene resurse, proglašavajući početak fenomena zagrevanja poznatog kao El Ninjo.

El Ninjo je prirodni klimatski obrazac u tropskom Pacifičkom okeanu koji donosi toplije od prosečnih temperatura na površini mora i ima veliki uticaj na vreme širom globusa, pogađajući milijarde ljudi, preneo je Blic.

“Pojava El Ninja će u velikoj meri povećati verovatnoću obaranja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnih vrućina u mnogim delovima sveta i u okeanu”, rekao je generalni sekretar SMO Peteri Talas

On je istakao da je objava SMO o El Ninju “signal vladama širom sveta da mobilišu pripreme za ograničavanje uticaja (fenomena) na naše zdravlje, ekosisteme i ekonomije”.

“Kako bi spasile živote i sredstva za život, vlade moraju da uspostave sisteme ranih upozorenja i pripremiti se za dalje ometajuće vremenske prilike tokom ove godine”, rekao je Talas.

Poslednje tri godine bile su neke od najtoplijih zabeleženih, čak i tokom faze La Ninje, “sestre” El Ninja koju karakterišu temperature okeana koje su niže od prosečnih, piše CNN.

“Dvostruki udar” veoma snažnog El Ninja i ljudski uzrokovano zagrevanje od sagorevanja fosilnih goriva doveli su do toga da 2016. postane najtoplija godina u istoriji, prema SMO.

Ali, kako su istakli, prvi El Ninjo koji se razvio u poslednjih sedam godina mogao bi da dovede do toga da ova ili naredna godina obore toplotni rekord iz 2016. Iz SMO su reki da postoji 90 odsto verovatnoće da se El Ninjo nastavi tokom druge polovine 2023, sa umerenom snagom

Pored povećanog zagrevanja okeana, dešavanja El Ninja se obično povezuju i sa povećanim padavinama u delovima Južne Amerike, juga Sjedinjenih Američkih Država, Rogom Afrike i centralne Azije. Ali, takođe mogu da pojačaju teške suše, toplotne talase i požare u Australiji, Centralnoj Americi i severnoj Južnoj Americi.

Ostali uticaji uključuju opasne tropske ciklone u Pacifiku i masovno izbeljivanje krhkih koralnih grebena. U Indiji, glavnom proizvođaču pirinča, El Ninjo može da oslabi monsoon koji donosi padavine na koje se zemlja oslanja da napuni takozvane izdane, ili akvifere, i uzgaja useve.

Ovogodišnji El Ninjo takođe bi mogao da ugrozi privredni rast SAD i potencijalno utiče na sve, od cena hrane do prodaje zimske odeće, otkrila je nedavna studija. Istraživanje je gubitk od 5,7 biliona (američki trilion) dolara globalnog prihoda pripisalo El Ninju iz 1997-98, a 4,1 biliona dolara gubitka El Ninju iz 1982-83.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare