Ugljeni hidrati su primarni izvor energije za mozak i igraju ključnu ulogu u kognitivnim funkcijama, koncentraciji i pamćenju.
Međutim, nisu svi ugljeni hidrati isti. Iako složeni ugljeni hidrati iz cele hrane obezbeđuju dugotrajnu energiju i podržavaju zdravlje mozga, rafinisani i visoko obrađeni ugljeni hidrati mogu imati suprotan efekat. Ovi nezdravi ugljeni hidrati uzrokuju skok i pad nivoa šećera u krvi, što dovodi do mentalne magle, usporenog razmišljanja i problema sa pamćenjem.
Vremenom, prekomerna konzumacija takve hrane može doprineti zapaljenskim procesima u telu i insulinskoj rezistenciji, što je povezano sa kognitivnim padom.
Hrana koja šteti zdravlju mozga
Zaslađene žitarice su popularan izbor za doručak, ali često sadrže velike količine rafinisanih ugljenih hidrata i dodatog šećera. Sav taj šećer može negativno uticati na zdravlje.
“Ovo može izazvati nagle skokove i pad šećera u krvi, što dovodi do poteškoća u koncentraciji”, kaže Nanavati za SheFinds.
2. Pecivo i krofne
Peciva i krofne su uobičajen izbor za doručak, ali sadrže mnogo šećera i nezdravih masti. Prema Nanavati, “ovo može narušiti kognitivne funkcije i doprineti problemima sa pamćenjem”. Kombinacija šećera i trans-masti u ovim namirnicama može izazvati zapaljenske procese i oksidativni stres, koji negativno utiče na zdravlje mozga i izaziva poteškoće sa pamćenjem i fokusom.
Osim toga, zbog svoje visoke kalorijske i niske nutritivne vrednosti, ove namirnice mogu doprineti povećanju telesne težine i metaboličkim poremećajima koji dodatno utiču na funkciju mozga.