Dvaput razmislite: Evo šta se dešava nakon pretjerane upotrebe antibiotika - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Dvaput razmislite: Evo šta se dešava nakon pretjerane upotrebe antibiotika

Novo istraživanje provedeno u Danskoj pokazalo je da bi česta upotreba antibiotika mogla rezultirati povećanom mogućnošću razvoja upalnih bolesti creva, poput Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa za gotovo 50 posto među osobama starijim od 40 godina.

Studija je sprovedena na više od šest miliona stanovnika Danske tokom deset godina, a rezultate istraživanja su naučnici objavili u stručnom časopisu “Gut”.

U sklopu istraživanja, 90% ispitanika dobijalo je antibiotike, a nakon toga su istraživači evidentirali 36.000 slučajeva ulceroznog kolitisa i gotovo 17.000 novih slučajeva Kronove bolesti. Pojasnili su da uzimanje antibiotika može prouzrokovati trajne promene u mikrobnom okruženju, što doprinosi razvoju crevnih bolesti.

Stručnjaci su poseban učinak antibiotika primetili kod osoba starijih od 40 godina, dok su grupe ljudi u dobi između 40 i 60 godina izloženi čak 48% većem riziku bolesti creva.

Takođe su uočili povećan rizik od razvoja bolesti creva četiri do pet godina nakon izlaganja antibioticima i nakon upotrebe grupe antibiotika koji se često koriste za lečenje gastrointestinalnih patogena.

Profesor britanskog Univerziteta mcMaster, Vailul Kan, rekao je kako u Ujedinjenom Kraljevstvu od Kronove bolesti ili kolitisa boluje pola miliona ljudi, a u svetu ta brojka čini čak 10 miliona.

Danas objavljeno

Doktor upozorio – Nikako nemojte da preskačete obroke

Vanja A

Snižava pritisak, smanjuje od srčanih oboljenja

Vanja A

Pita s ovsenim pahuljicama

Vanja A

Ostavite komentar