20. Januara 2023.

Dvaput razmislite: Evo šta se dešava nakon pretjerane upotrebe antibiotika

Studija je sprovedena na više od šest miliona stanovnika Danske tokom deset godina, a rezultate istraživanja su naučnici objavili u stručnom časopisu “Gut”.

U sklopu istraživanja, 90% ispitanika dobijalo je antibiotike, a nakon toga su istraživači evidentirali 36.000 slučajeva ulceroznog kolitisa i gotovo 17.000 novih slučajeva Kronove bolesti. Pojasnili su da uzimanje antibiotika može prouzrokovati trajne promene u mikrobnom okruženju, što doprinosi razvoju crevnih bolesti.

Stručnjaci su poseban učinak antibiotika primetili kod osoba starijih od 40 godina, dok su grupe ljudi u dobi između 40 i 60 godina izloženi čak 48% većem riziku bolesti creva.

Takođe su uočili povećan rizik od razvoja bolesti creva četiri do pet godina nakon izlaganja antibioticima i nakon upotrebe grupe antibiotika koji se često koriste za lečenje gastrointestinalnih patogena.

Profesor britanskog Univerziteta mcMaster, Vailul Kan, rekao je kako u Ujedinjenom Kraljevstvu od Kronove bolesti ili kolitisa boluje pola miliona ljudi, a u svetu ta brojka čini čak 10 miliona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare