9. Oktobra 2023.

Dupli poraz: Šolc loše prošao na izborima u Bavarskoj i Hesenu

U Hesenu se očekuje da Socijaldemokratska partija Nemačke osvoji 15 odsto glasova, a u Bavarskoj samo osam odsto – oba izborna rezultata gora su od onih na prethodnim izborima

Vladajuća Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) izgubila je u nedelju izbore u nemačkim saveznim državama Hesen i Bavarska, dok kancelar Olaf Šolc i dalje ne može da se izbori sa niskim rejtingom.

U Hesenu, finansijskom centru zemlje, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) bivše kancelarke Angele Merkel trebalo bi da osvoji 35 odsto glasova, prema prognozi emitera ARD. Socijaldemokrate su na 15 odsto što je više od četiri boda manje u odnosu na rezultat iz 2018. godine, piše RT Internešenel.

Predviđa se da će sestrinska stranka CDU, Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja upravlja Bavarskom od pedesetih, dobiti 37 odsto glasova, slično kao i 2018, dok se očekuje da će socijaldemokrate dobiti samo osam odsto, ponovo manje u odnosu na izbore pre pet godina kada su osvojili gotovo 10 odsto glasova.

Bavarska, druga po veličini nemačka država po broju stanovnika, ima veliku ekonomiju i dom je mnogih industrijskih kompanija.

Potpredsednik SPD-a Lars Klingbajl priznao je da su rezultati dupli poraz za njegovu stranku.

“Bilo je mnogo kriza poslednjih godina koje su doprinele da situacija bude ovakva kakva jeste”, dodao je on.

U međuvremenu, desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) zauzela je drugo mesto u Hesenu i Bavarskoj sa 18 i 16 odsto. Ovo je predstavljalo poboljšanje za više od pet posto u odnosu na rezultate na prošlim izborima u obe države.

Stranka je poznata po tome što se zalaže za stroža ograničenja imigracije. Takođe, kritikovali su nemačke veze sa NATO-om i odluku Berlina da isporuči oružje Ukrajini.

Šolcov kabinet je pod pritiskom zbog visoke inflacije i povećanja cena energije, kao i politike usmerene na prelazak na zelenu ekonomiju. Kancelara su izviždali na nekoliko događaja u kampanji, a ljutiti prisutni su ga na jednom od njih nazvali “ratnim huškačem”.

Vladin rejting je na najnižem nivou od kada je Šolc preuzeo dužnost u decembru 2021. godine, prema anketi ARD Dojčlandtrend koja je pokazala da je četvoro od pet Nemaca nezadovoljno njegovim učinkom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare