14. Februara 2023.

Duma će zatražiti da UN da istraži sabotažu Sjevernog toka, UN se ograđuje

Komitet za međunarodne poslove podneo je Državnoj dumi nacrt obraćanja UN-u sa predlogom da se sprovede međunarodna istraga o eksplozijama na Severnom toku.

“Zahtevamo da se pokrene istraga o ovom aktu međunarodnog terorizma, da se da pravna ocena ove monstruozne sabotaže i da se privedu pravdi nalogodavci i izvršioci ovog zločina, koji je ugrozio bezbednost Evroazije”, navodi se u dokumentu.

Poslanici smatraju da rezultati istrage američkog novinara Simora Herša ukazuju da su američka vojska i njihove norveške kolege napale tri kraka gasovoda u Baltičkom moru.

Herš je objavio da je administracija Džozefa Bajdena, izdavši protivzakonito naređenje, odgovorna za višemilionsku štetu koju su pretrpeli vlasnici energetske infrastrukture, Rusija, Nemačka, Francuska i Holandija, kao i za dugoročne posledice na ekonomsku razvoja zemalja regiona i katastrofalnu ekološku štetu.

Novinar sa decenijama iskustva i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš objavio je da su SAD postavile eksploziv ispod gasovoda tokom NATO vežbi “Baltops 22”, koji su aktivirale norveške snage nekoliko meseci kasnije. 

UN: Još nemamo mandat da istražujemo sabotažu Severnog toka

UN još nemaju mandat da istražuju eksplozije na gasovodima Severni tok, rekao je na brifingu portparol UN Stefan Dižarik, komentarišući informacije o nacrtu žalbe Državne dume.

“Da bismo sproveli bilo kakvu istragu za koju nemamo mandat, bio bi nam potreban poseban mandat zakonodavnog tela UN”, rekao je Dižarik.

Upitan da li okrivljene strane treba da odgovaraju ako se Heršov izveštaj potvrdi, portparol je rekao: “Nemam informacija. Neću trčati pred rudu i davati izjave o kojima nemam informacije”, prenose “RIA novosti”.

Na pitanje da li strana odgovorna za sabotažu Severnog toka treba da odgovara, Dižarik je rekao: “Ljudi koji počine nedela treba da odgovaraju. Ali, kao što sam rekao, nemam informacije o uzroku oštećenja gasovoda.”

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare